2022-05-14
位於中環街道滿滿北歐特色嘅咖啡店🇳🇴店名Hjem係挪威語Home的意思 即刻有種幾溫暖嘅感覺🏠門面以及內部裝修及擺設都帶有異國色彩 營造到一種異國風情🤩食物選擇都幾多 而且好特別 另外飲品除咗咖啡 仲有好多款嘅Cocktail 有興趣可以試吓🍸-🇳🇴Roget Orret | Norwegian Smoked Trout ($128)🇳🇴Honsesalat | Chicken Salad ($118)叫咗兩款smørrebrød🍞係挪威好出名嘅傳統食品 即係open sandwiches 黎 底下都係一層薄薄嘅黑麥麵包 toppings就隨個人喜好選擇🤍黑麥包有好濃厚嘅麥香之餘 帶點微微黑麥酸 中間仲有果仁同麥嘅顆粒感 個人好喜歡呢種口感🤩toppings鋪得滿滿🥰每啖都好豐富口感 雞肉沙律成座山咁多🤣配埋蛋黃醬提子乾等等 味道非常配搭 朋友都好滿意🤍另外嗰款煙三文魚嘅鹹香 夾酸瓜同埋底下嘅薯仔片味道味道好相襯 豐富而且唔單一🤤定價真係唔低 而且成個包嘅份量其實都唔大 但我覺得作為體驗下異國風情嘅味道 都可以一試🤭🤍🇳🇴