2017-08-20 605 views
星期六約左朋友到銅鑼灣午餐,我先到,就搵餐廳坐低先。雖然出面搭緊棚,睇唔清招牌,但店面係落地大玻璃,清楚見到有外國人正在用餐,又見到全店有九成滿客人,應該不錯吧! 加上天氣酷熱,即刻衝入去啦。餐廳店面不大,有不少特色裝飾。套餐只有三款,全日供應,已包餐湯同餐飲。而主餐牌PASTA同MAIN加$35可以轉為套餐,包餐湯同餐飲。全Menu都係免加一。Drink List都有唔少選擇︰我哋坐吧枱,見到店員喺度沖調飲品,每一杯都係大杯得嚟又超級滿,差唔多滿瀉,店員要小心翼翼先可將飲品送上枱。最驚喜係見佢沖朱古力飲品,每杯都落勁多朱古力粉,絕不手軟,滿滿幸福。原來呢度朱古力飲品係用法國 VALRHONA品牌,咁梗係要一試啦~Hot VALRHONA Mocha  餐飲轉配加$6,朱古力味好濃郁,極富層次感。入口醇香,又帶一點微苦,係濃度好高嘅朱古力,令人回味。Iced VALRHONA Cocoa$40 餐飲轉配加$8。面頭加左忌廉,仲有一層厚厚可可粉,大滿足。椰菜花忌廉湯,份量少。但都幾稠密,用料十足。慢煮鴨胸配蘋果泥$108,加$35可以轉為套餐!鴨皮煎得金黄色,香脆可口。鴨肉好肥美,而且好

餐廳店面不大,有不少特色裝飾。

套餐只有三款,全日供應,已包餐湯同餐飲。

Drink List都有唔少選擇︰

面頭加左忌廉,仲有一層厚厚可可粉,大滿足。

椰菜花忌廉湯,份量少。
但都幾稠密,用料十足。

慢煮鴨胸配蘋果泥$108,加$35可以轉為套餐!

鴨皮煎得金黄色,香脆可口。
鴨肉好肥美,而且好豐厚,有兩大件。

左上角係蘋果泥,清新簡單。仲加上黃色嘅芥末沙律醬

要讚一讚係沙律唔單止有沙律菜,仲有鮮橙肉同西柚肉。

冬蔭公蟹肉虎蝦意大利麵$118,意粉幾大碟。
意粉充滿冬蔭公味,味道好重,偏辣,但只有一隻虎蝦有啲失望。

幸好意粉中有真蟹肉,增加鮮味。
甜品櫃睇吓,除左果汁仲有幾款甜品

揀左合桃朱古力蛋糕$42,層次分明,一層層好厚實嘅朱古力層,極濃滑。中間夾層係好足料嘅合桃層,咬口十足。而且都算大件,兩個人開心share都OK嘅~
臨走時見到有下午茶menu,$48起,已經包野飲,好抵食。
$159 (Lunch)