2022-08-17
寫了一年飲食blog以來最推介,最難忘,最感受到店家用心嘅餐廳!機緣巧合之下得知呢間隱世餐廳,早一星期book咗週末嘅夜晚,店嘅裝潢簡潔舒服,店員好親切有禮,值得期待嘅一餐❤️❃ 全日定食 - 鹽燒厚切牛舌 $168呢個牛舌是必試!牛舌表面燒得香口,唔點任何醬汁已經夠味,咬落去好驚喜,好軟熟完全唔會有渣,有少少似炆牛舌嘅程度。一邊食,一邊驚嘆店家嘅用心擺盤,唔單止精美,所有配菜都唔會馬虎,粟米薯餅外脆內軟,茶碗蒸好有水準,面頭仲有濃濃高湯同瑤柱,烏冬彈牙,湯頭味道溫和順口。❃ 全日定食 - 鹽燒油甘魚鮫 $198店家將魚鮫分開咗做細細份,更易夾起放入口,魚鮫燒得香脆,肉質嫩滑,無過多嘅調味,食嘅時候可以點返醬汁輕輕提味。因為牛舌真係太出色,所以我對佢嘅印象比較深,不過呢個燒魚絕對都係有水準。定食居然仲有甜品附上,當日跟餐嘅甜品係芝麻奶凍,上層嘅芝麻好濃滑,就算食飽食都完全唔會膩。加$10 轉咗個蛋糕試試,當日係焙茶芝士蛋糕,質地唔會太硬太軟,食落亦唔甜膩,餅底好好食,有屋企感覺。餐廳係免加一,睇返啲相都好想食,呢個價錢食到咁用心做嘅食物,真係要好好珍惜嘅小店,一定會回頭試其他嘢❤️
❃ 全日定食 - 鹽燒厚切牛舌 $168
❃ 全日定食 - 鹽燒油甘魚鮫 $198