2021-12-30
之前lunch食過稻埕飯店,今次約埋好姐妹去晚飯,因為上次睇倒滿滿骨膠原豬手好吸引! 餐廳地點喺熱鬧嘅登龍街,座落地庫面積有成層咁大,裝潢以新派台式餐廳風格,餐牌主打台灣古早風味!最吸引我嘅就係豬手,仲有台式白滷水系列、台式小食、台式飲品同甜品等,樣樣都好吸引!🍖滿滿骨膠原豬手 $98 滿滿一碟豬手,啖啖都充滿骨膠原~ 口感煙韌,味道香濃,醬汁微甜炆得好淋好入味,厚厚骨膠原下面嘅豬肉都軟嫩無比!好精彩!🥣薑母黑麻油雞湯 $95天氣涼涼地飲好暖胃,除左好滋保仲有成半隻雞肉,配料有黑麻油同薑,飲完成身暖哂,雞肉煲完都好嫩滑,仲好飽肚!🍞胡椒三星蔥肉包 $55/3個 煎到薄脆嘅底層配上層軟綿綿嘅包,咬開有一陣香蔥味,仲有微辣嘅口感,香口嘅豬肉同包嘅比例好好又唔會太乾身!推介! 🍮桂圓紅棗杞子芋圓湯圓滋陰嘅糖水,有濃濃嘅桂花同桂圓味,仲有我至愛芝麻餡湯圓同芋圓,配料有紅棗、杞子等!大滿足!🥤最後飲品點左水果茶🍉同綠茶奶蓋🍵,兩杯都好有水準!
🍖滿滿骨膠原豬手 $98
🥣薑母黑麻油雞湯 $95
🍞胡椒三星蔥肉包 $55/3個
🍮桂圓紅棗杞子芋圓湯圓
🥤最後飲品點左水果茶🍉同綠茶奶蓋🍵,兩杯都好有水準!