2017-04-15
一如以往地,本人都係會追捧潮流既人,前段時間係電視中聽聞過呢間食肆,一心想試,於是約左個老友嘗一嘗佢。滿足主打粥底海鮮火鍋,店鋪四周都會貼上食用tips,每台都會擺上計時器,等每一位食客都可以用最精確既時間煮熟 享用最新鮮既一刻,簡單既佈置 可以睇出老細既心思。預設7款海鮮,魚蝦蟹蜆鮑魚樣樣齊。海鮮火鍋最重要係咩?最重要梗係個海鮮!身為識食之人,梗係跟住個指示食左個蟹先。蟹肉尚算豐滿,肉質鮮美 清甜,蟹殻軟薄,容易拆除食肉。第二步食基圍蝦。灼兩分鐘就食得,肉質唔算厚身,但勝在新鮮,味美鮮嫩。新鮮鮑魚細細份,清爽,有咬口,但鮮味略嫌不足。象拔蚌同蜆煩大推。爽口,鮮味中帶甜,好食到我偷偷地食埋友人果份,美食在前,朋友放一邊。多寶魚,老實講,本人聽完都唔知係咩魚黎。但絕對係意外之喜,魚肉肥厚,啖啖肉。呢款魚少刺,完全唔洗驚哽親,小朋友都唔怕。除左海鮮之外,另外可以選擇五款配料。我地就揀左肥牛,黑豚腩肉,牛丸,津白,油炸鬼。相比起海鮮,肉類略為失色,勝在充滿鮮味既湯底搭夠。最後侍應姐姐都會幫我地加粥、豬油渣、莞茜等配料,集結全部精華盡地一煲!順利進化成究極體既海鮮粥,食完一碗又碗。單以肉類配料
滿足主打粥底海鮮火鍋,店鋪四周都會貼上食用tips,每台都會擺上計時器,等每一位食客都可以用最精確既時間煮熟 享用最新鮮既一刻,簡單既佈置 可以睇出老細既心思。 預設7款海鮮,魚蝦蟹蜆鮑魚樣樣齊。海鮮 火鍋最重要係咩?最重要梗係個海鮮!身為識食之人,梗係跟住個指示食左個蟹先。蟹肉尚算豐滿,肉質鮮美 清甜,蟹殻軟薄,容易拆除食肉。 第二步食基圍蝦。灼兩分鐘就食得,肉質唔算厚身,但勝在新鮮,味美鮮嫩。 新鮮鮑魚細細份,清爽,有咬口,但鮮味略嫌不足。 象拔蚌同蜆煩大推。爽口,鮮味中帶甜,好食到我偷偷地食埋友人果份,美食在前,朋友放一邊。 多寶魚,老實講,本人聽完都唔知係咩魚黎。但絕對係意外之喜,魚肉肥厚,啖啖肉。呢款魚少刺,完全唔洗驚哽親,小朋友都唔怕。 除左海鮮之外,另外可以選擇五款配料。我地就揀左肥牛,黑豚腩肉,牛丸,津白,油炸鬼。相比起海鮮,肉類略為失色,勝在充滿鮮味既湯底搭夠。 最後 侍應姐姐都會幫我地加粥、豬油渣、莞茜等配料,集結全部精華盡地一煲!順利進化成究極體既海鮮粥,食完一碗又碗。 單以肉類配料黎講就尚未能令人滿意,但海鮮食材新鮮,種類夠多,絕對會再次幫襯。