2016-07-29 382 views
同朋友係港島行完山,打算係灣仔附近食啲嘢,見到openrice最新食評有呢間嘢就去試下啦!我一向都好鍾意食餃子,而且仲有好多涼菜都好啱我口味天氣咁熱,一坐低就當然要叫返杯豆漿解下渴先啦!甜度適中,豆味重,唔錯首先嚟咗個涼菜,係千層醬豬耳(跟餐+$19)豬耳好爽脆,而呢個千層更加有口感老闆娘好推介呢個,因為千層做法特別,同出而食嘅豬耳唔同~首先用醬汁同配料調味好,煮先再一層一層咁疊起,做到千層嘅效果!切開之後可以見到層次好分明,薄薄一片,好吃而不油膩。之後就到館子館嘅主角餃子啦,我叫咗白菜豬肉餃($40@10隻)聽落$4一隻餃子有啲貴,但係一分錢一分貨就真係無乜錯,食落就知係值嘅。餃子大大隻,好足料,菜同肉嘅比例平均,食落好有口感!餃子皮唔覺厚,一咬就有好多肉汁,所以我最鍾意係食蒸餃之後我再同朋友share咗個麻辣涼麵($59)呢個涼麵份量好大,一個人自己係絕對食唔晒(我講我自己咋)麵同配料分開上,有肉絲、青瓜絲、椒絲、蘿蔔絲同雞蛋~而辣醬都係可以因應返個人口味自己落,唔怕太辣,同朋友開心share無難度,如果唔食辣仲可以要個芝麻醬~肉絲好入味,有少少咸,但加埋啲青瓜絲就可以中和返辣醬幾
我一向都好鍾意食餃子,而且仲有好多涼菜都好啱我口味
天氣咁熱,一坐低就當然要叫返杯豆漿解下渴先啦!
甜度適中,豆味重,唔錯
豆漿
首先嚟咗個涼菜,係千層醬豬耳(跟餐+$19)

豬耳好爽脆,而呢個千層更加有口感

老闆娘好推介呢個,因為千層做法特別,同出而食嘅豬耳唔同~
切開之後可以見到層次好分明,薄薄一片,好吃而不油膩。
千層醬豬耳

餃子大大隻,好足料,菜同肉嘅比例平均,食落好有口感!
餃子皮唔覺厚,一咬就有好多肉汁,所以我最鍾意係食蒸餃
白菜豬肉餃子
之後我再同朋友share咗個麻辣涼麵($59)
呢個涼麵份量好大,一個人自己係絕對食唔晒(我講我自己咋

麵同配料分開上,有肉絲、青瓜絲、椒絲、蘿蔔絲同雞蛋~
肉絲好入味,有少少咸,但加埋啲青瓜絲就可以中和返

辣醬幾麻,但麻而不太辣

不過都有少少油膩
麻辣涼面
總括價錢係合理,因為好足料同好好味!
是有機會會再去的餐廳
千層醬豬耳