2022-08-03
Brewed 上環 @brewed.hk .減脂完畢 外食又可以盡情進行啦😂喂.. 講笑.. 純粹今日陪太子讀書👩🏻 過上環陪大幫手lunch黎到呢間之前一直都想試試嘅cafe.1. 香烤雞肉沙律 Signature grilled chicken salad $989.5/10.喂.. 呢個沙律好好味..雞肉嘅部分 雖然份量未去到話超多.. 但已經好可觀..肉質方面 以「雞扒」肉黎講唔算特別juicy 嫩滑.. 但厚身重點係入味 皮脆 🤤但我會覺得呢個沙律高質在於佢成個味道配搭同主題面頭嘅牛油果蓉配合開心果碎粒真係無得輸.. 沙律菜新鮮 爽脆但畫龍點睛的係佢嘅 紅菜頭蓉 完全彌補有d沙律dry嘅問題😌同埋 味道係好多元滿足我醬汁其實另上 根本都無點過已經覺得好夠味 好滿足🫡卡路里係有計算埋呢個汁嘅..唔點嘅話可以去除 30kcal.2.蒜油大蝦多士 $1089.1/10.大蝦係真係誠意十足 大隻 新鮮 彈牙 滿足🫡酸種包的部分 就真的只是脆而已.. 無乜麥味可言.. 作為配料係ok.. 但單純話鍾意酸種包嘅你 就唔好太大期望啦😂微辣的鷹嘴豆泥配合些少檸檬醬 調味入味度ok 好味但佢嘅
黎到呢間之前一直都想試試嘅cafe
9.5/10
喂.. 呢個沙律好好味..
雞肉嘅部分 雖然份量未去到話超多.. 但已經好可觀..
重點係入味 皮脆 🤤
但我會覺得呢個沙律高質在於佢成個味道配搭同主題
同埋 味道係好多元滿足
我醬汁其實另上 根本都無點過
已經覺得好夠味 好滿足🫡
卡路里係有計算埋呢個汁嘅..
唔點嘅話可以去除 30kcal
會有些少偏油 自行注意🫡
3.香濃鮮茄意粉 $148
9.2/10
認真嘅.. 呢份意粉幾適合健人
滿滿嘅鮮茄醬 但唔係平時果種油膩嘅茄汁.. 係真係幾清爽足料嘅鮮茄配方🥹
所以入味 鮮甜 但不油膩..
味道滿足的.. 意粉條條分明.. 彈彈哋.. 但同平時食開嘅意粉相比 感覺幼些少 我個人幾鍾意..
大蝦同上述一樣 大隻 新鮮 誠意十足
就味道 份量 健人友好度
我覺得佢更勝一籌😂
但價錢方面就相比1/2 會貴些少
但cafe價錢其實係均真💰
飲品方面 +$20 可以叫熱飲
+$25 凍飲 (lunch set)
我哋就叫咗dirty & latte
真心嘅 都高質 值得呢個價錢🫡
btw 比較之下
大家係咪都幾驚訝卡路里macro的部分..
看似敵人的碳水「意粉」竟然同其他卡路里相若..
反而你以為最健康嘅「沙律」卡路里都唔係最低..
你以為有酸種包嘅碳水含量會很高
結果低過沙律😂