2020-03-09 1348 views
Red Lobster #銅鑼灣❗️美國大熱過江龍龍蝦店❗️數個月前呢間嚟自美國,全球最大型嘅海鮮餐廳嚟到香港開業🦞但始終龍蝦唔平,適逢Restaurant week $298/1 dinner可以食到佢哋嘅3 course menu🤩即刻book位試吓!當日我哋一行六位,所以真係試到各種唔同嘅菜式,好似食緊九大簋咁🤣。先來送上每人一個芝士鬆餅🧀有留意開嘅人都知道佢嘅芝士鬆餅係非常出名❗️個人甚至覺得出色過佢啲主菜🤤鬆餅非常鬆軟,但又唔係散開,咬多幾啖依然有鬆餅紮實麵粉嘅感覺,的確唔錯🥰。味道: 4.1/5然後每人一個餐湯🍲分別有三種選擇。1️⃣廚師推介湯 - 南瓜湯🧡2️⃣新英格蘭周打蜆湯🤍3️⃣龍蝦濃湯❤️三碗湯都偏稠,推介龍蝦濃湯,重龍蝦鮮甜味,入面仲有啲小龍蝦肉💕反而南瓜湯就甜得好誇張,有浸馬蹄嘅甜,少少怪。味道: 3.6/5之後到頭盤,有兩款選擇。1️⃣紅龍蝦招牌沙律🥗唔好以為沙律就麻麻,佢真係有好多龍蝦肉🤩而且仲加上啲牛油果、青瓜、蕃茄粒同埋千島醬,味道都唔錯㗎。味道: 4/52️⃣夏威夷椰子蝦🍤呢個椰子蝦其實係炸開邊蝦,免頭再加左啲酸酸甜甜嘅菠蘿肉,有啲泰式嘅感覺,每人仲要有三舊添!味道: 4/5嚟
Red Lobster #銅鑼灣
❗️美國大熱過江龍龍蝦店❗️

味道: 4.1/5

然後每人一個餐湯🍲分別有三種選擇。
1️⃣廚師推介湯 - 南瓜湯🧡
2️⃣新英格蘭周打蜆湯🤍
3️⃣龍蝦濃湯❤️
味道: 3.6/5

之後到頭盤,有兩款選擇。
1️⃣紅龍蝦招牌沙律🥗
味道: 4/5

2️⃣夏威夷椰子蝦🍤
味道: 4/5

嚟到主菜,一共有五款選擇。
1️⃣加勒比海烤蝦🥗
嚟到呢度點可以唔試佢嘅龍蝦,所以我哋冇嗌到呢一款。

2️⃣加勒比海海鮮三合一🍢
呢個三合一包括龍蝦🦞三文魚🐟蝦🦐講真我覺得係咁多個選擇入面最抵!唔使加錢又已經可以試到龍蝦同埋各種海鮮🤩而且仲要係烤過,比其他烹調方式更香口。不過當然隻龍蝦就細隻好多🙈但係三文魚就真係麻麻,好淡,一啲三文魚油嘅香氣都冇。
味道: 3.7/5

3️⃣新英格蘭龍蝦海鮮煲🍲
冇諗過海鮮煲其實係一道意粉😟唔知道係刻意用上兩種唔同闊度嘅意粉定係煮嘅過程之中撈埋左一齊,大部份係闊條麵但亦有少量係幼麵😵除咗龍蝦之外亦有青口、蟹腳,配上龍蝦汁嘅湯底,但味道較清,有少少似白洽🤭強烈建議加大量嘅檸檬汁,會令到成個味道濃烈,鈎返龍蝦嘅鮮味出嚟!
味道: 3.3/5

4️⃣美式蒸活龍蝦🦞+$188
佢哋嘅龍蝦的確好大隻,侍應會先比客人影一陣相,然後會純熟地拆晒啲肉出黎,仲將啲膏另外裝起晒🥰用上美國嘅紅龍蝦,煮到剛熟,味道鮮甜,肉質唔算韌但係較實,食完之後真係好飽。
味道: 3.7/5

5️⃣蘑菇忌廉焗龍蝦🦞+$200
相反呢個要加$200但就味道反而冇咁好🙈因為用咗蘑菇忌廉去焗,味道有啲奪去咗龍蝦本身嘅鮮甜味,反而清蒸仲食到紅龍蝦本身嘅香甜。
味道: 3.4/5

另外每個主菜都配有兩個side dish,分別有baby potatoes, mashed potatoes, roasted pumpkin, mixed vegetables, steamed broccoli,推薦薯蓉同埋烤南瓜!

我哋仲另外多咗個意粉
1️⃣大蝦意粉配龍蝦醬🍝$98
用上幼身麵條,口感比al dente淋少少,不過份量的確好大。每一條麵條都比龍蝦汁包圍着,但龍蝦嘅鮮甜味誇張到有啲啲苦,蝦嘅份量亦唔算好多,一般。
味道: 3.3/5

最後甜品,有兩款選擇,冇諗過Restaurant week嘅甜品係同平時Menu嘅份量一樣咁大!真係飽到上心口。
1️⃣經典紐約芝士蛋糕🍰
大件超大量忌廉!無可否認的確會係好rich,個餅底仲要脆脆地有啲砂糖嘅感覺,而且富有牛油消化餅香氣😛但就真係超級膩,再加上面頭嘅白朱古力,好邪惡,美味但非常之甜🙈。
味道: 3.5/5

2️⃣野莓酥餅🍪
呢個酥餅更加誇張,就係一層生果一層忌廉再加一層牛油餅乾碎,跟住再重複成件事多一次,聽到都已經覺得肥膩😵值得讚嘅係佢嘅忌廉其實都算滑,但成件事真係非常heavy。甜品完全感受到美國食物超大份嘅感覺。
味道: 3.4/5

整體來講,食物質素正正常常,勝在夠晒大份,食完真係飽到上心口,亦滿足到自己想食龍蝦嘅慾望🙈但覺得一次就夠。

整體性價比: 3.8/5 (咁大份來講其實算抵食,不過味道就唔算太突出)

不過餐廳嘅服務態度真係一般🙈我哋等咗好耐都冇人理,而且個侍應執執下張枱走咗唔記得上甜品,好在Restaurant week唔使收加一服務費🤣。
加勒比海海鮮三合一

新英格蘭龍蝦海鮮煲