2022-09-27 89 views
位於銅鑼灣皇冠假日酒店嘅omakase, 有30年經驗, 係Michelin 工作過嘅日本師傅坐陣, 感覺質素有保證 午市有三種價錢選擇, 今次食最平嘅十五道$880. .先嚟前菜係茶碗蒸,內有太刀魚、八爪魚同松葉蟹,蒸蛋滑溜有層鮮美湯汁,仲有彈牙八爪魚增添口感刺身則係璋紅魚,白身魚魚脂少,所以比較淡味. 肉質厚而軟身,再配上紫蘇花提鮮之後壽司有順淡至濃味上真鵬魚,好厚肉緊實,口感腍身銀皮魚 上面有蔥醬,味道濃郁,配合番較重味嘅魚北海道帆立貝,口感軟腍,上面灑上柚子胡椒故帶點清香柚子香幾refreshing醋鹽漬過鯖魚配薑蓉,一向鯖魚只食烤,覺得刺身黎講會有點腥味。不過以醋鹽漬過加埋薑蓉都ok平目又叫左口魚, 厚身有口感,用左柚子鹽、紫蘇花代替醬油帶出平目魚嘅鮮中拖羅,依家拖羅變左omakase必見到一道。唔差,不過無期待中咁重油脂金目鵬,深海魚,油份重點肉質細膩,個人覺得應該係拖羅前上會更好馬糞海膽配三文魚籽飯全餐highlights. 用左北海道馬糞海膽,鮮甜而口感creamy. 魚籽經醬油漬過,咸香更鮮味,配埋馬糞海膽好正食完濃味嘅壽司,呢個時候貼心咁把茶由綠茶轉至焙茶,茶味較濃

之後壽司有順淡至濃味上

真鵬魚,好厚肉緊實,口感腍身
銀皮魚 上面有蔥醬,味道濃郁,配合番較重味嘅魚

馬糞海膽配三文魚籽飯

食完濃味嘅壽司,呢個時候貼心咁把茶由綠茶轉至焙茶,茶味較濃以解油膩感

汁煮深海星鰻
好香甜, 烤過鰻魚入口軟綿香滑

尾聲卷物,小卷內有紫蘇黃蘿蔔、牛蒡

玉子燒
據說混入左魚蓉蝦蓉一齊煮,不過又唔太食到咸鮮味,只係有點甜甜哋

麵豉湯特別在於加左惟山蓉係底,飲用前先攪勻

甜品係紅豆抹茶雪糕為成餐劃上完美句號