2009-09-14
今餐係Daddy生日飯,今年終於論到我o地請啦! 本來打算食豪d,點知壽星話要依間,冇計計啦~ 依間以前叫「敦煌畫舫」ge酒家,係「沙田友」ge集體回憶! 相信唔少朋友細個果時都問果d大人以下ge問題:「隻船識唔識郁o架?」哈哈~ 轉吓眼就大個仔,上次響庶晚飯都已經係n年前geF.7 謝師宴lu。 而架船換左老闆改左名之餘,仲裝修埋添! (耗資3千萬咁話) 想當年左咁耐,係時候入正題了: 明星佛跳牆 ---------- 七點鬆d已賣淨兩個only,差d飲唔到! 唔差ge都市 不過用料比較「好睇唔好食」,而且水又太多(成9碗)如果鮑魚仔改成響鏍,而d榣柱可以用完粒ge就好啦! 鮮果龍蝦沙律 ---------- 成家得我話食得過 $118得少少龍蝦肉又難怪佢地ge~ 不過我真係覺得好味,而且仲係我十幾年前細個食ge風味(印象中好少食龍蝦沙律,依道d龍蝦係咸咸地的),可以試得過。沙薑雞半隻 ---------- 半隻以有正常一隻咁大 雖然唔係鮮雞,但係肉體依然能夠保持彈性,火喉掌握亦佳,$54抵食農家炆豬肉 ---------- 敗筆!花腩肉炆唔淋又唔夠入味青檸牛仔骨 -------
想當年左咁耐,係時候入正題了:
青檸牛仔骨 ---------- 又一次應驗左牛肉平價冇好 不過用泰式青檸做都幾創新,勉強可以ge
豉汁涼瓜炆鮮班腩 --------- 好入味呀!涼瓜同豆豉本身係絕配不在話下,d斑骨腩炆到完全索晒佢地d精華,唔錯!
鴛鴦壽包 --------- 估唔好有兩款!黃色果d係奶皇來的,即叫即蒸即上,好食!
生果盤 ---------- 送ge~ OK啦!
P.S. 依道d服務真係好好,勤換碟之餘又唔會hard sale 貴野,仲會幫安排好起邊樣先!抵比滿分