2007-07-06
又來尖沙咀食韓餐, 今次揀了家庭式的漢城美食. 單看店名, 有點上世紀的感覺. 畢竟漢城已經沉沒了.環境都幾逼, 越坐越多人, 尚算整潔.烤牛肉$50: 8分, 由於這裡沒有韓烤, 又無牛肋骨, 最後揀了個烤牛肉. 比想像中的份量較小, 牛肉都烤得幾靚, 肉質一般, 但幾入味, 都叫了碗白飯來送.粘糕餃子湯$60: 7分, 粘糕係這裡的招牌之一, 食多幾件都可以填肚, 口感都不錯. 餃子大大隻, 勝在有住家感覺. 湯底就太鹹, 仲好似有添加, 都不想飲太多了.韓式炒粉絲$50: 8分, 前菜只有三碟, 仲要係無粉絲, 於是再追加一碟韓式炒粉絲. 相當大碟, 面頭幾多芝麻, 加上什菜同粉絲, 炒得幾爽口, 不俗.在附近實在不少韓食, 這裡比較經濟, 但選擇較少, 不過食物質素幾好. 店主濃濃的人情味又可搭救. 加上低調地在牆上寫上福音的信息, 都好希望他們能繼續好好像這份愛傳開去.
畢竟漢城已經沉沒了.
環境都幾逼, 越坐越多人, 尚算整潔.