2018-02-18
早前,趁未到聖誕節,我在星期六放工後,為了影商場聖誕裝飾,專程走到尖沙咀! 可以走訪 Harbour City, Heritage 1881, The ONE 及美麗華商場呢! 中午時段,還是要先醫肚吧!雖然 The ONE 食肆林立,卻是價錢貴!自己一個人食什麼也無所謂啦!況且,又要花錢買聖誕禮物給好朋友們,還是慳慳地食番餐 lunch!走到金馬倫道,這裡有不少餐廳,相信貴極有限!找到一間 <潮丸>,食潮州粉麵,啱哂我這個潮州人食呀!當我一走入店子,即見到有位幾白淨嘅靚仔店員招呼我入去盡頭的一個位! 店子有別於一般粉麵店的圓枱格局,光潔企理,舖位狹長!給人煥然一新的形象!卻是坐滿食客,不方便影相!供應:潮式小食、潮州粉麵飯類、撈麵、湯飯,款式多元化!凡惠顧粉麵飯類,加 $10 配飲品/ 加 $16 配特飲,更划算!等上不用10分鐘便到齊!幾有效率!滷水豆腐 $28有5件,豆腐以滷水汁浸住,尚算入味!而且滷水汁不算油,另可蘸上店方供應的潮州醋汁增添風味!豬三鮮河粉 $55湯底剛剛夠鹹!河粉幼身雪白爽滑!份量豐足!豬肉丸有兩粒爽口彈牙!扎肉有兩件,口感爽身,夾雜脂肪,食起
走到金馬倫道,這裡有不少餐廳,相信貴極有限!找到一間 <潮丸>,食潮州粉麵,啱哂我這個潮州人食呀! 當我一走入店子,即見到有位幾白淨嘅靚仔店員招呼我入去盡頭的一個位!
等上不用10分鐘便到齊!幾有效率!
滷水豆腐 $28
湯底剛剛夠鹹!
河粉幼身雪白爽滑!份量豐足!
豬肉丸有兩粒爽口彈牙!
扎肉有兩件,口感爽身,夾雜脂肪,食起來更鮮味!
豬腩肉是滷水,有兩件,入味之餘又鮮美可口!
甜酸平衡,不過不失!