2023-04-04
今晚又凍又落毛毛雨,行吓行吓就入咗1⃣️間拉麵店,牆上大大漫畫夠玩味,而且店內還有兩隻be@rbrick陪食專員,而另一面牆較高位放上bearbrick figure!一郎拉麵位於漢口道,有4張4人枱及一排卡位。有4款拉麵包括白、黑、柴、赤郎君及是日限定之選,小食有4款,飲品主打特飲,我們點了是日限定鯛魚湯拉麵、鰹魚醬油拉麵、紫芋薯餅、羽根餃子、抹茶可樂及靜岡蜜爪梳打。鯛魚湯拉麵一上枱已聞到香噴噴,奶白色的湯充滿膠原蛋白,鯛魚片鮮嫩,而那兩件慢煮叉燒非常入味好味,配上豐富食材有溏心蛋、蘆筍、竹筍、木耳及紫菜,幼麵掛滿汁熱騰騰,好味。鰹魚醬油拉麵湯底鮮味香濃,還有三條魚亁,叉燒美味,整體好味足料。薯餅一客2件,外香脆內香甜,不用點沙律醬已經好好味,餃子一客4件,juicy好味。抹茶可樂幾特別,也有淡淡的抹茶味,靜崗蜜瓜梳打也同樣好味,店員推介不錯。整體來說很喜歡,而且店員服務態度好!
整體來說很喜歡,而且店員服務態度好!