2019-08-06 216 views
今晚同同事去左美麗華食潮州菜。店舖裝修得幾新穎雅緻,地方闊落。侍應問我地要咩茶,因為經係晚飯時間,我都唔想飲咁濃嘅茶,好驚瞓唔着,所以我反問佢哋有咩茶可以選擇。原來佢哋有性質比較溫和嘅菊花茶。之後我哋點咗個燉湯,非常足料,有雞有蟲草花,仲有豬肉,螺頭同魚翅群,飲落真係好正。另外仲叫左個黃金炸雙棗。蝦棗同蟹棗炸得一啲都唔油膩,用料十足,咬落仲有啲爽爽地嘅感覺,唔知係咪用咗葛絲呢。我哋仲點左個沙茶醬炒河粉。個沙茶醬非常嘢味,令我禁不住食完一啖有一啖。最後我哋叫咗甜品,我從來都未食過芋泥,原來真係好好食,芋頭味好香,質地又綿又滑,而且唔太甜。呢間潮州菜館食物質素高,值得推介。
時令燉靚湯
黃金炸雙棗