2022-04-26 773 views
適逢快到一年一度嘅母親節,為左唔同其他人逼,我地決定左提早慶祝一下🥳今年想搞搞新意思,唔想去食自助餐,結果通過朋友介紹來到呢一間正宗潮州私房菜-私房菜地址比較隱世,但其實也十分方便。餐廳環境很有家的感覺,只有兩圍枱,而枱與枱之間有一定的距離,在疫情期間食得好放心✅亦因為只有兩枱的關係,大廚更可以落足心機為我地準備食物❤️-先講一講,食物都係餐廳因應我地嘅價錢而定,今晚一行四人,一共吃了12款富有潮州特色的食物😋-前菜:香煎小海魚、凍食小吊筒、家鄉千層肉十分開胃的前菜,看到尤如仙景的擺盤,令我地個個都相機食先👍幸好這是凍盤不怕會放涼😊香煎牙帶魚,又香又脆,外酥裡嫩😋小吊筒生熟控制得宜,食落去可以話係入口即化👍家鄉千層肉有著不同口感,有脆口、亦夾雜較啫喱般的口感,配搭醋很開胃❤️-一口鮑魚拼鹵水鵝片一口鮑魚特別之處係配搭了蘇梅汁,令鮑魚更加鮮美👍鹵水鵝片十分入口,能夠突出老鹵嘅香味同鵝肉本身嘅鮮味,就連係配角嘅花生,也鹵得令人讚不絕口🥳-潮州紅燒花膠魚翅這個絕對是全晚的MVP🤣令到我地翻到屋企都回味無窮,佢嘅濃稠程度絕對可見佢足料之處,每啖湯都有花膠和魚翅,鮮甜味十足❤️❤️-蘿蔔灌漿拼手打蟹餅蘿

前菜:香煎小海魚、凍食小吊筒、家鄉千層肉

一口鮑魚拼鹵水鵝片

潮州紅燒花膠魚翅

蘿蔔灌漿拼手打蟹餅

蘿蔔灌漿炸得外表金黃色澤,外脆內軟,又有口感,既食到切成絲、又切成粒的蘿蔔👍手打蟹餅,配搭柑桔柚醬,酸酸甜甜很好吃😋
古法鹹菜筍殼魚

筍殼魚肉多而厚,魚骨很少,魚肉潔白細嫩,連不愛好吃魚的家人也停不了手😋鹹菜加上梅子,竟然不會喧賓奪主,魚肉的味道更為突出
家鄉普寧豆醬焗鮮雞

整隻雞的賣相金黃流光,視覺上已經十分奪睛,普寧豆醬咸香鮮甜❤️
潮州方魚生炒芥蘭

不要小看一碟蔬菜,要令芥蘭唔苦都要落很多功夫,原來方魚可以說是是天然的味精,能夠把一道平平無奇的菜式增添美味,令芥蘭變得爽脆鮮甜🤤
潮州乾燒雙面黃

令人十分懷念的家鄉美食,把蛋麵煎香兩面,大廚更把它放成心形🧡,蘸點陳醋和砂糖進食,酸酸甜甜,令大家開胃飽肚🤭
潮州香蔥反沙芋

反沙芋加上葱油是傳統的潮式做法,令味道層次豐富,芋頭愛好者表示甜品配上葱,很特別,卻出來地夾
時令生果

係波子提子,大廚處理生果也不馬虎,把提子雪上一個時間,咬一啖外皮爽脆香甜,內裡果肉爆汁,完美!
2022-04-25
$800 (Dinner)