2021-05-04 180 views
週末跟老公到尖沙咀shopping,心水手袋買到了,心情好到不得了,請老公飲杯功夫茶🫖食兩件點心慶祝一下。傳統潮州菜 fusion 出品,滿樂潮州 老公曾經都是常客,佢好鍾意食呢度嘅潮州粉果。杭州菊花茶係我嘅心水,一坐低仲有鹹菜小食,酸甜可口十分開胃。海鮮炆鴛鴦米 $98海鮮真係有好多隻彈牙大蝦,鮮味的魷魚鬚,配以各色蔬菜條,口感有層次。鴛鴦米就是米粉與粉絲一半一半,燜煮吸收鮮味醬油汁,軟硬適中,炒得乾身有鑊氣,不錯的選擇。潮州蒸粉棵 $38真材實料,皮薄餡靚,傳統潮州做法我嘴巴美味的享受。豬肉碎醃得好味,蝦米、冬菇爆得香, 加入了菜脯、沙葛粒特別爽口,芫荽香,花生脆口,出邊酒樓好少食到如此水準。香煎蘿蔔糕 $32滿樂出品的蘿蔔糕享負勝名,我每年新年都會買兩盒,突然心思思又想食,這裏煎得特別香脆,味道濃郁有鹹香,再配甜辣醬簡直一流。爽滑牛肉腸 $48牛肉色澤甘香,不肥不腻,腸粉入口軟潤爽滑,味道鮮美,老人家細路仔都鍾意食。最後飲返兩杯潮州功夫茶,完美的回甘茶香味。總括而言,服務態度好,食物水準高,值得再來一聚。

海鮮炆鴛鴦米 $98

潮州蒸粉棵 $38

香煎蘿蔔糕 $32

爽滑牛肉腸 $48

最後飲返兩杯潮州功夫茶,完美的回甘茶香味。

總括而言,服務態度好,食物水準高,值得再來一聚。
$150 (Tea)
  • 潮州蒸粉棵