2022-01-18
九龍城係潮州美食嘅聚集地,今次同埋屋企人👵🏻🧑🏻👩🏻👩🏻一齊去咗九龍城到食潮州美食!我哋去嗰間餐廳已經有好耐歷史,可以話係老字號。一入餐廳,店員會提供功夫茶🫖,茶味好濃,超好飲!-🍴鹹菜豬肚湯🐖($120) - 個湯其實幾好飲,當中會有豬肚、豬粉腸同鹹菜,不過湯用咗唔少胡椒去蓋過豬肚嘅騷味,都會偏辣,如果係冬天飲真係會成個人熱曬🥵。-🍴蠔仔肉碎粥🦪($140) - 都幾大兜粥,仲超級足料,有好多蠔仔、芹菜、冬菇、肉碎等。雖然唔係食過好多唔同餐廳嘅蠔仔粥,但係呢度真係數一數二嘅好食😋!-🍴炸蝦蟹棗🦐🦀($160) - 呢個上菜嘅時候太興奮,唔記得幫佢影返張相。炸蝦棗、蟹棗會附有一碟金桔油,點埋真係好好食!真係會食到海鮮嘅鮮甜味🤩,同時桔油令佢更昇華!-🍴滷水拼盤($250) - 滷水比想像中細碟,包括咗墨魚、豬紅、豬心、豬腸、豬耳、豆腐乾。也米🤭就覺得還好,cp值唔算高。-🍴煎蠔烙💛($80) - 一送到過嚟就嗅到蠔仔嘅香味,令人好期待!見到佢嘅邊邊就知到脆卜卜🤪,中間就軟身,夾一舊,點少少魚露,啱啱好🥰。-🍴透明水晶包($30/6個) - 食完正餐,就想試吓啲甜品。原本想試吓個反沙芋,
🍴透明水晶包($30/6個) - 食完正餐,就想試吓啲甜品。原本想試吓個反沙芋,可惜餐廳已經賣曬🥲,唯有揀個水晶包。中間嘅餡嘅蓮蓉,應該有少少花生同瓜子喺入邊,所以食落味道有少少似五仁月餅。