2013-09-14 2379 views
一家人諗住出外食餐便飯, 大妹提議到九龍城食潮州野, 但我就覺得食潮州野不如去"陵發"或"潮匯館", 但可惜因為勢力分佈問題, 最終比女方勝出!南記係九龍城屬於老牌潮州店, 所以環境會比較舊, 沒什裝潢, 而座位亦比較迫. 由於我當晚遲到, 大妹已經點了菜, 菜未黎, 看到魚飯(烏頭) 即白火合魚, 只有魚, 沒有飯, 習慣了, 稱"魚飯"因為自己唔喜歡食魚, 怕醒, 所以吃了一口就停止, 而家人就以下覺得魚肉夠實, 蘸豆醬亦非常配合! 呢日才知道這種叫魚飯, 看了製法後更加知道"You 're not my cup of tea"!  主料:新鮮魚一斤(如烏頸、竹簽或大眼魚等。按魚的大小,切件或原條均可)、普寧豆醬一小碟。配 料:醃料:胡椒粉少許,粗鹽一茶匙半。做 法:1、把魚削後,洗淨抹幹水,用醃料醃一小時,再用毛巾擦幹。2、把魚放在竹墊或竹筲箕內蒸熟,約十分鐘,蒸得稍過熱也不拘。3、待魚完全冷後,取起盛碟上,蘸豆醬吃。此魚是凍吃的,熱吃便失去風味。鹵水有點鹹, 而鵝肉就有點"過韌"; 豆腐做底, 個鹵汁雖然令鵝片過鹹, 但反而令豆腐味道剛剛好! 真係妹仔大過主人婆!外相非常吸引,

魚飯

主料:

配 料:
醃料:胡椒粉少許,粗鹽一茶匙半。
做 法:
1、把魚削後,洗淨抹幹水,用醃料醃一小時,再用毛巾擦幹。
鹵水鵝片拼豆腐
生炒骨
外相非常吸引, 而咕嚕汁的酸度亦剛剛好, 但可惜一咬豬肉時, 全舊都是肥肉, 再試另一舊都係.....才發現這不是生炒骨而是咕嚕肉, 天呀!!!!!! 最後又成了一道妹仔大過主人婆的菜~~~
蝦蟹棗雙併
蝦蟹棗一道潮州香口菜, 賣相好吸引, 味道不錯, 蝦蟹蓉都好足料, 口感非常彈牙, 但就真係好"上火"
椒鹽九肚魚
椒鹽九肚魚可以!
蠔餅
最後點解最大路的潮州蠔餅出事??? 諗住係老店食應該穩打穩紮, 點解老店總會令人意想不到呢??? 蠔肉好細, 份量少, 有沙, 個蛋炸得過火變得太硬.... 呢d問題點會係南記發生呢????

總括整體水準在我期望之下!
2013-08-19
$200 (Dinner)
魚飯