2022-06-02
飲茶來來去去都係個幾味,今日試呢間潮州菜館就夠晒特別,入面有好多特色潮州點心!普寧灌章真係從未食過! 原來係一種潮式小食,係用蘿蔔絲再加上湯,入面再加D蝦米、花生餡料,灌入腐皮中,煎炸至金黃色。味道似煎蘿蔔糕,又唔油膩,食完都想再食多幾件,大家可以試下!!鮮蝦蒸荀粿又係另一樣係呢間茶樓先叫到既特色菜! 潮州出名好多唔同既粿,而呢款其實就有D似粉粿既質感,入面包住蝦粒同荀粒,味道就比較清新~大大粒蝦餃同燒賣係飲茶必叫,呢到每件點心都係兩粒一籠,都幾岩人少少又想飲茶既人。兩款同樣有蝦成份既點心,蝦肉都係大粒而彈牙。燒賣上仲加左D蟹籽,食落更有層次感。而蝦餃勝左皮薄餡大,都幾吸引。咖哩魷魚咖哩真係做得幾好味,又香又辣辣地,十足香港街頭小食,好想加埋魚蛋同蘿蔔,一定好正!呢個汁搞到我仲想叫多碗飯黎送!
普寧灌章
鮮蝦蒸荀粿