2018-06-20
其實平時好小食潮洲菜 但今日帶埋屋企人經過灣仔 佢地最鐘意潮洲菜 所以就入左黎試下 我地3個人叫左個2人set 再另外叫左個湯同粥 食到好飽都係$400頭 好抵!小食四選一,鹵水拼盤,小菜2款同綠豆爽!因為包左鹵水,其他野食我地想健康d,所以就叫左個普寧豆腐!豆腐都切件,熱炸而成。吃時蘸上韭菜鹽水,外酥內嫩,豆香滿溢,嫩滑又不失質感,相當特別同地道。鹵水方面,超新鮮!好入味 點埋個醋!但建議就吾係食咁多 始終吾太健康!小菜叫左話梅骨同鳥頭!夏天食番d酸酸味味既野就岩哂啦!話梅既清香和酸甜的味道全被排骨吸收,肉質酸軟!一定要推介佢既湯-豬肚湯$38碗飲完成個人好舒服!夏天濕氣重,可以驅風去濕補腸胃,加上用腐竹煮成乳白色的湯,既健胃又可養顏啊!蠔仔粥都係必點之選!蠔仔每粒飽滿,湯飯加入香芹、冬菇、冬菜及肉碎等等,提升湯的鮮味。湯味用魚湯,鮮甜及惹味,愈食愈想食!
小菜叫左話梅骨同鳥頭!
一定要推介佢既湯-豬肚湯$38碗