2016-07-13 311 views
一行四人黎到油麻地既小肥牛,發現有得食蒸氣石鍋,一於試試它!佢地有3款海鮮蒸氣套餐可選擇, 另外還有散點的海鮮及小菜"*今次我們就選了 HK$498/位既 "潮蒸海鮮特上餐"包6款前菜, 5款海中寶, 蔬果拼盤及糯米飯!!這個蒸氣石鍋係每次蒸一至兩款食物, 而鍋裡則放入粥底材料慢慢煮!!!當天的是日粥底是南瓜排骨粥, 好像挺不錯~6款前菜有:柚子蓮藕, 蟹籽沙律, 酒糟鴨舌, 帶子裙邊, 魚翅白飯魚, 芥茉八爪魚細細碟可以邊等蒸熟食材時邊吃住等"*款式及口味都很恰當~安格斯牛頸脊食落較有咬口, 牛味很濃!蒸完點少少豉油已經好好味~這個就係特上餐既海鮮啦~~呢度係2人份, 睇落都十分新鮮, 分別有:美國珍寶蠔,阿拉斯加蟹腳,生猛大海蝦,南非兩頭鮮鮑,日本兩頭特大元貝最吸引既就係個隻兩頭鮮鮑同埋兩頭特大元貝啦首先係蒸左大蝦同蟹腳先, 之後就到特大元貝, 鮑魚同生蠔就最後~全部都係由侍應幫忙處理, 真係等食咁樣!特大元貝有成隻碟咁大, 味道好鮮甜;蟹腳都有好多肉, 每人都有2隻左右;兩頭鮮鮑 2位食一隻, 切左一半都覺得好厚身, 味道超鮮味!!而生蠔蒸完就縮到得返好細隻了, 不過味道都唔錯~
一行四人黎到油麻地既小肥牛,

發現有得食蒸氣石鍋,一於試試它!

今次我們就選了 HK$498/位既 "潮蒸海鮮特上餐"

包6款前菜, 5款海中寶, 蔬果拼盤及糯米飯!!

當天的是日粥底是南瓜排骨粥, 好像挺不錯~
6款前菜有:

細細碟可以邊等蒸熟食材時邊吃住等"*

款式及口味都很恰當~
安格斯牛頸脊食落較有咬口, 牛味很濃!

蒸完點少少豉油已經好好味~
這個就係特上餐既海鮮啦~~

呢度係2人份, 睇落都十分新鮮, 分別有:

最吸引既就係個隻兩頭鮮鮑同埋兩頭特大元貝啦

全部都係由侍應幫忙處理, 真係等食咁樣!
特大元貝有成隻碟咁大, 味道好鮮甜;

蟹腳都有好多肉, 每人都有2隻左右;

而生蠔蒸完就縮到得返好細隻了, 不過味道都唔錯~
之後就蒸仟菌時蔬拼盤, 份量都唔少~

有粟米, 淮山, 南瓜, 芋頭, 紫薯, 冬菇, 雞脾菇, 金菇等等...

種類都好多, 食完都半飽了!!!
這個特別的荷葉船其實係沙巴龍躉糯米飯;

細細隻好得意咁, 入面包糯米飯, 面頭就係新鮮既龍躉肉!!

蒸完出黎香噴噴, 龍躉肉質嫩滑!!

仲有少少飯落肚增加飽肚感~
最後就係個南瓜粥底啦~

所有海鮮精華係哂入面, 但略嫌味道唔夠呢~
2016-06-19
$600 (Dinner)