2022-04-16
好耐都冇係出面堂食喇,呢日見疫情好轉終於出下街食下嘢,趁機搵啲特色菜食下,呢間係灣仔嘅Francis主打中東菜,餐廳格局似bar & restaurant,啲侍應同唔少客人都係外國人,頓時有種getaway嘅感覺😍😍中東菜好少食,原來都唔係想像中咁重口味,反而會善用唔同香料同食材豐富口感同味道,值得一試👍🏻👍🏻Hummus 食中東菜點少得hummus,佢嘅hummus加咗蒜同檸檬汁,配中東麵包食好滿足。餐廳好貼心,見食哂啲包但仲剩返hummus會問你添唔添麵包,結果加咗兩塊包,未食其他菜已經飽咗一半🤣🤣Grilled octopus 烤八爪魚係歐洲常見菜式,估唔到呢度都有,不過就配上脆卜卜嘅炸薯餅。🐙烤到好焦,食到焦甜香味,質感彈牙唔韌。面頭配以用蕃茄乾整成嘅醬料,酸甜帶辣勁🌶好惹味😋Manti dumpling 原來中東都興食🥟,呢個餃子用上牛肉做餡,餃子皮同一般中式、西式甚至韓式都好唔同,質地較chewy同韌少少,但又唔會覺得好厚。餃子要配濃稠味道豐富嘅醬料,有蕃茄、香草、yogurt同橄欖油,酸酸咪咪,同餃子好夾👍🏻👍🏻Kafta傳統中東菜,以免治牛同羊肉加上香料做成肉丸,口感比
Hummus
Grilled octopus
Manti dumpling
Kafta
傳統中東菜,以免治牛同羊肉加上香料做成肉丸,口感比較實淨同少許彈牙,羊嘅膻味同香料味好出,面頭嘅蕃茄醬加上hummus令到個肉丸中東風味更濃郁😋😋
Honey & Yogurt Slice
將yogurt整成雪葩質地,面頭鋪上crisps,配以用肉桂煮過嘅梨。Yogurt slice味道較淡,所以被梨嘅甜味同玉桂味搶過,唔算好啱我口味😂
Knafeh
個賣相令我諗起潮州兩面黃🤣原來係中東嘅特色甜品,炸麵條包住cheesecake嘅變奏版,上面仲有雪糕同開心果碎,炸麵條脆卜卜,加上酸甜軟滑嘅餡料同雪糕,口感層次豐富😗😗
人均消費:$400
推介指數(10分為滿分):8分