2023-09-11 354 views
啫啫排骨煲,骨多肉少杉杉口,肉半生熟。蝦仁炒蛋,香噴噴有鑊氣,厚蛋甜美,蝦仁鮮爽彈牙,不過蛋炒得太老!大豆芽豬紅,平時豬紅十分有彈性而且浸得香甜滑滑,這兜失水準腍劈劈加上味道勁咸呢。筍蝦,首次膽粗粗試試,第一次品嚐。原來筍蝦不是蝦來的,多年都以為什麼海蝦品種。真身為淨筍沒有蝦架喎,個名點黎架?爽甜脆脆多汁,非常使人回味,食完一啖停不了要再食第二啖。成班朋友只有兩個受得到如此獨特的香氣及別樹一格的味道,我係其中一個。以前既我一定食唔到,阿媽由細到大煮客家竹筍炆豬肉我都食唔到筍呢。紅燒乳鴿,乳鴿發生咩事呀?好味到難以形容!即叫即炸新鮮出爐,鴿皮炸得金黃香脆,肉質嫩滑無比,大啖一咬肉汁激射,醃得剛好又不咸不嗆,超水準表現!鴿頸炸到完全鬆化香口,骨都食埋,正呀!鴿頭搭鴿腦一齊食,味道甘甜帶咸香,太美味喇!海外知名遠近馳名天下第一鴿,皮香肉嫩豉油味濃,雖不是脆皮但已香口無比,香料滲入每絲肉之中,啖啖嫩肉多汁水潤,連手指都損得乾乾淨淨。滷水鵝掌翼,掌皮爽脆、翼肉彈牙有嚼勁,滷水清香脫俗,送酒佳品。茄子牛仔骨,鹿鳴居絕活﹗任何茄子菜色都永無失手,點煮都咁好食﹗茄子綿滑索盡牛仔骨吸芡汁精華,滾燙地大大

滷水鵝掌翼,掌皮爽脆、翼肉彈牙有嚼勁,滷水清香脫俗,送酒佳品。茄子牛仔骨,鹿鳴居絕活﹗任何茄子菜色都永無失手,點煮都咁好食﹗茄子綿滑索盡牛仔骨吸芡汁精華,滾燙地大大注隊到舌尖上,熱到颷眼水都在所不計,惹味香甜。茄子才是主角,平價牛仔骨就顯得普通,油爆全熟醃味濃濁唔難食。

椒鹽海中蝦,最緊要蝦殼炸得透徹但蝦肉要保持鮮爽,當然要連殼食,再脆一點會更好,差一丁點就滿分啊。高鈣香脆蝦殼,高蛋白爽甜多汁蝦肉,惹味微辣蒜酥。瑤柱肉鬆蒸水蛋,好好好好味啊!味道一流雖然水份多了一點點,成碗飯倒落蒸水蛋之上,不停翻滾索索肉汁蛋汁跟上湯,大啖大啖搶住塞入口,堅係和味美妙。

斑球炒西蘭花,爽嫩西蘭花翠綠可口,無變黃不老不過腍,散發濃濃菜甜味。結實魚味濃厚的斑球,雖然未見嫩滑但勝在啖啖肉。豉油皇炒鵝腸,味菜多鵝腸少少,色香味都麻麻地。鵝腸細細條唔夠爽彈,豉油清香食得過。居然用上白菜底,還以為味道會不太夾,竟然熱辣辣又爽甜好好食,比鵝腸更好味。

梅子蒸排骨,很少機會食得到的家常蒸蒸餸,唔係間間都有梅子醬呢。其實酸酸甜甜勁好送白飯,熱辣辣撈楊州炒飯就更加痴線美味到出神入化﹗福建炒飯,熱辣辣有鑊氣,好好食呀!有菜粒菜葉、魷魚粒、蝦粒、肉粒、冬菇粒,百鳥歸巢配埋蛋香非常既炒飯,美味到不能說話!再撈埋辣中帶甜既麻婆豆腐就更加惹味﹗無兩碗飯落肚誓不羆休,全部食晒一粒飯都無剩,真心飽到想嘔呢!

麻婆豆腐加辣,加辣完全唔覺辣度有提升,只係味道較濃郁。內外色香味都比以往美味,肉香辣香豆腐香,但依然用硬豆腐就有點失色,如果轉用滑豆腐好食好多架喎。咕嚕雞球,應該係我食過最好食既咕嚕雞球。以前食過既都炸到又乾又硬,依碟高質雞球完全唔同,皮香脆脆肉嫩滑滑,加上甜酸汁好醒胃,使我完全改觀。

豉油皇炒麵,姐姐您明唔明咩叫全走呢?依家走左啲咩呢?我唔要蔥、唔要洋蔥、唔要芽菜,要我花大量時間慢慢續條續條挑走,挑乾淨後碟熱辣辣香噴噴既炒麵都變得又凍又油了﹗食味大打節扣,這個責任誰來承擔?百搭炒麵淨食已經拍爛手掌,如果撈魚香茄子、麻婆豆腐,味道更是天上有地下無啊﹗

粟米魚肚羹,平靚正超級抵食﹗六十蚊兩大碗勁多料粟米魚肚羹,邊度搵?味道濃郁,厚薄恰到好處。專登叫多個豉油皇炒麵浸粟米魚肚羮食,麵條掛滿汁狠狠地吸啜,異常美味!鹽焗烏頭,十分大路的味道,雖然沒有香甜黏滑的黃油,但都充滿閃令令鮮味魚油呢﹗魚肉咸鮮滴著魚汁,不用任何調味,原汁原味地享用已非常滿足。

雞柳炒韮菜花,滑潺潺腍啤啤的雞柳鬆得太利害,幸好襯上爽甜韮菜花擦出花火,食得過食得過。沙嗲金菇肥牛粉絲,頂級沙嗲金菇肥牛粉絲﹗又是一道搶飯的佳餚,實在太過份了﹗牛嫩入味、汁香味濃、菇爽爆汁,控制不到自己要不停爬飯呀﹗很少很少食肆處理得好,沙嗲汁不是太稀就太杰一舊舊、粉絲不是太腍成劈就太硬食到胃丸、牛肉大多都廿成熟老到柴皮。

魚香茄子,高級魚香茄子百份百要大大加推介﹗滿分爆燈,多多肉碎多多辣開胃醒神,吸汁軟綿啖啖茄子肉回味無窮,撈炒飯或撈炒麵都同樣精彩。清蒸游水青斑仔,太豐富喇!游水海魚多謝八舊,多謝。新鮮度不容置疑,鮮味非凡,肉質嬌嫩可口,魚味甜甜清香,滾滿蒸魚豉油無得頂﹗全身都係寶,由魚頭、魚三角、魚鰭、魚骨、等等等等,全部啜得乾乾淨淨,整幅骨架完全粉碎。

牛柳絲炒韮菜花,牛柳絲跟雞柳一樣鬆到滑潺潺腍啤啤,醃味太濃太濁,好彩韮菜花爽甜加分不少呢。椒鹽雞軟骨,唔熱架呢?失溫?室溫?厚厚的粉、脆脆的軟骨,沾上甜酸喼汁不過不失。椒鹽牛柳粒,醃得勁乸勁濁腍啤啤,加入勁多蒜酥及腰果感覺非常熱氣呢﹗

南乳炸雞翼,不過不失皮脆油膩熱烘烘,乳香特出有點咸,送啤酒當然剛剛好。白灼東風螺,馳名中外鮮巨型大大粒,幾乎每晚最少要食一碟方能入睡啊﹗壯陽大補螺,螺肉彈牙、螺尾粉滑甘香,剛剛熟無過火﹗

斑腩XO 醬炆伊麵,意料之外的好味道,色香味俱全,伊麵索汁味濃、彈彈長長不散碎,斑腩結實香口又帶汁,最敝再次唔記得要走韮黃,好采不是太多,要扣一丁點分數。椒絲腐乳炒通菜,鑊氣迫人熱騰騰,乳香非凡出眾,還夾雜著辣椒的惹味,大注大注拖著大量大量菜汁芡水塞得嘴仔滿一滿,極幸福啊﹗
枝竹羊腩煲
斑腩XO 醬炆伊麵
椒絲腐乳炒通菜
2015-04-18
Delivery
$250 (Dinner)
枝竹羊腩煲
紅燒乳鴿