2016-11-18 785 views
難得朋友係外國回流番黎,緊係要約出黎聚下舊啦~ 係尖沙咀嘅話,黎呢棟大廈就可以搵齊各款各樣嘅美食喇,不過從中揀一間餐廳嘅,都有啲難度,又係選擇困難症發作嘅時候喇!!! 最後我地決定去12樓到食西餐~一出升降機門就係餐廳嘅入口,有盞射燈將餐廳名同Logo投射落地下到,以平日黎講嘅話,都算有唔少客人,而且都開始有聖誕嘅裝飾品,而我地就被安排到四人卡位餐廳咁啱做緊推廣,如果Like佢地Facebook,呢個二人餐就可以平到去八百蚊左右,有得平就緊係要即Like啦~首先黎三款前菜,而餐廳好細心,等我地食完一道菜之後,先上下一道,第一碟係秘製冰凍鮑魚,原隻鮑魚已經起好,免卻咗要將殼同肉分離嘅步驟,鮑魚上面有白色嘅忌廉汁,配埋幾彈牙嘅鮑魚,味道唔錯,凍冰冰都幾開胃之後黎嘅係鮮果釀酥盒伴三文魚花配香芒汁,將煙三文魚卷成花嘅形狀,賣相都唔錯,配上甜甜酸酸嘅芒果醬,感覺好清新,而酥盒就幾酥化,但係相信都係買現成嘅急凍酥皮盒整嘅,入面就裝住切粒嘅青蘋果同沙律等等另外仲有就係香煎法國鵝肝伴焦糖菠蘿,我覺得呢道菜式真係幾出眾,係我都幾欣賞嘅,菠蘿應該都係用罐頭,而表面嘅焦糖唔夠脆身,但係酸酸嘅味道,可以中和一
另外仲有就係香煎法國鵝肝伴焦糖菠蘿,我覺得呢道菜式真係幾出眾,係我都幾欣賞嘅,菠蘿應該都係用罐頭,而表面嘅焦糖唔夠脆身,但係酸酸嘅味道,可以中和一下鵝肝嘅膩感,伴碟仲有士多啤梨醬,濃濃嘅鵝肝味好突出之餘,所有嘅食材又唔會破壞咗味道嘅平衡
前菜過後,就到廚師精選餐湯,呢到嘅羅宋湯比一般嘅紅,味道就多咗淡淡嘅香草香,跟湯仲奉上一枝嘅脆麵包條
其實一個二人餐都超豐富,因為大概都有三款主菜食,海膽黑松露野菌意大利飯係套餐入面包括埋嘅,無得你揀第二樣野,不過你見到佢嘅賣相,你都唔會想轉另一道菜,事關係意大利飯上面鋪滿大量嘅加拿大海膽,睇落好澎湃啊!!! 雖然係加拿大海膽,但係佢反而有濃到有馬糞海膽嘅味道,意大利飯雖然加咗芝士,可以見到微微嘅牽絲,芝士味唔太出,所以唔會蓋過咗主角海膽。意大利飯嘅口感幾煙韌,再配埋爽口嘅野菌,口感好豐富
食肉獸嘅我地,又點可以唔嗌番個美國安格斯肉眼扒食呢,可能因為唔係正宗嘅西式餐廳,所以餐廳都無問我地要幾成熟,有啲失望,牛扒上到枱時已經係七、八成熟,切開都只可以見到微紅,差唔多熟嘅肉,好彩口感都唔會太過韌,下面仲有焗薯仔粒,表面都少少微脆,算係不過不失啦
跟住我地揀另一個海鮮主菜,香煎銀鱈魚柳,魚柳都幾大塊,口感唔會散之餘,仲幾滑溜嫁,相信魚都係用急凍嘅,唔會有魚腥味,仲可以點一點甜甜嘅醬汁,提升魚嘅味道,整體都幾好
最後,套餐又點可以唔包甜品呢? 精選甜品係呢朱古力雪糕,原本就咁睇係唔會知道係咩甜品黎,因為雪糕上面鋪滿朱古力粉,完全蓋過成個雪糕球,不過加咗朱古力粉之後,朱古力味更加濃郁,有啲提升咗嘅感覺,食到中間,估唔到竟然有香蕉雪糕,但係味道偏甜,有啲化學成份嘅味道,都係食番外圍嘅朱古力雪糕啦