2019-09-05
之前成日經過山道都想入去試下,但覺得唔係幾抵食,所以一直到而家都尚未一嚐。但估都估唔到係佢竟然開分店,仲要開喺石硤尾😮,開頭諗完全格格不入喎,但原來位置係美荷樓隔離,所以可以食遊客同文青嗰水生意🤔。睇報導見到話今日(8月5日)係Grand Opening🎉🎊,諗住搏下有無啲新舖開張優惠,點知係無。另外亦有諗過喺呢區開店,定價會唔會低啲,點知都係我諗多咗...。不過同同事一齊食餐好嘅就無所謂啦,食下新嘢開心下☺️。估唔到新開張都咁爆場,差啲無位坐,其實餐廳用餐區唔細,但啲枱櫈擺位令到容納唔到咁多人,而且甚至唔夠櫈,我諗餐廳遲下應該要再計劃執執去。btw我哋坐咗喺中間張長木櫈,但唔知係咪太新關係,有啲木絲同碎突咗出嚟,差啲”慘”刺😣。另外背景播歌亦太大聲🙉。講返食物先,餐牌有2張,1張係飲品、1張係食物。飲品主要係奶昔Milkshake🥤,有分L同XL size,一杯最平都要成$52💰💰💰,感覺真係貴咗啲。食物主要就係三文治🥪同班戟🥞,大部份都配上大量嘅芝士🧀😍(芝士治),價錢平均$6x-$7x一份,部份item更貴。我哋3個人叫咗2份三文治🥪、1份班戟🥞同3杯L奶昔share嚟食、乜都試下
我哋3個人叫咗2份三文治🥪、1份班戟🥞同3杯L奶昔share嚟食、乜都試下,咁樣就承惠$388😳,一開始仲驚埋會唔會唔夠飽...。食咗先再算!由於餐廳係即時製作,所以落單後都要等一陣大約15分鐘到先有得食🍴。
首先緊係嚟份Signature Dish: CRAZY! CHEERS! CHEESE!,黐線芝士黐住芝士治($78)🥪。啲芝士超澎湃湧哂出嚟,配埋紫紅色嘅紅菜頭包(味就唔係好食得出有紅菜頭),勁吸睛😎。芝士熱辣辣勁拉絲,但一定要快食,如果唔係芝士就會琼咗,爭好遠。味道就未到勁勁勁出色,但有咁多芝士好難會唔好食。
黐線芝士黐住芝士治
另一份三文治🥪要咗CRANBERRY GRILLED CHEESE!自家製紅莓醬烤芝士治🍓($62)。呢份啲芝士就無咁多喇,但都好夠,而且食到紅莓醬味,甜甜咸咸都幾得意幾夾幾好食。呢款就係用返普通包,兩款三文治上面都有刨咗啲Parmesan Cheese👍🏻。
自家製紅莓醬烤芝士治
三文治外,我哋都要咗一份班戟,POPCORN🍿 BACON🥓 PANCAKE🥞 WITH CARAMELISED🍯 BANANA🍌蜜糖煙肉香蕉爆谷美式班戟($80)。Pancake有兩嚿、煙肉有兩片、另有半邊焦糖面嘅香蕉(好好食)同一堆爆谷,再配上個楓糖漿,個配搭幾正。我feel到個糖漿真係唔同平日超市買到for bbq嘅蜜糖,無咁澀同搶喉,又無咁杰身👍🏻,甜度剛好。成份pancake因為有煙肉所以有咸味,但同樣地佢平衡到又咸又甜嘅感覺😊,我就幾鐘意,呢樣係比我想像中好食🤤。
蜜糖煙肉香蕉爆谷美式班戟
奶昔方面,我哋要咗(1)皇者焦糖花生醬真脆煙肉CARAMEL PEANUT BUTTER “REAL” BACON🥜🥓(DAMN GOOD x10喎)、(2)香芋TARO同(3)美式青檸派KEY LIME PIE🍋。我三杯都有試哂,就覺得有點名過於實,唔係唔好飲,但未到咁驚為天人,唔太值呢個價,(1)(3)要$58,(2)就$52。佢有分L同XL size,XL加$10,但目測個份量差別只係好少。而且奶昔都厚身,所以L已經好夠飲,亦都好有飽肚感🙈。另外佢杯身有貼上啲自己整嘅惡搞貼紙,好搞笑(山寨不文米奇老鼠)🤣。
(1)皇者焦糖花生醬真脆煙肉就幾得意,又係有啲咸咸哋似海鹽嘅感覺,不過就食唔出係煙肉,但我自己麻麻哋呢杯,因為太重花生🥜醬味,我最討厭的食物。(2)香芋就比較大路,但好飲嘅,仲有啲芋頭肉添。個感覺都幾似香芋雪糕溶咗再溝奶咁樣哈😂。
(3)美式青檸派,呢個同想像中嘅味有啲唔同,因為我expect係濃啲同酸啲,青檸🍋味唔夠出,但都可接受嘅。飲飲吓會覺得佢有啲Yogurt乳酪嘅味,就係酸奶般。
題外話,餐廳不設加一,自己走去Cashier嗌嘢食,店員之後會送上,但對於送餐方面我有少少建議,而家店員係會行出嚟細細聲嗌嚟搵收據🧾號碼,但呢到無大大個號碼牌,而食客又未必為意張單,所以普遍都要行成個圈先送到食物。我建議不如整返啲餐枱號碼、或者店員大大聲🎤嗌個號碼,等食客自己出去拎會較有效率。