2018-11-08
今日放假就比男友拉左出黎話要去海港城睇新開既玩具店,點知原來唔係睇咁簡單仲要買埋走。一早起身出黎咩都未食,買完玩具已經超級肚餓,一路行行到去河內道見到呢間味道樂居酒屋。男友又比裡面日式玩具擺設吸引到入左去,餐廳以木系顏色做主題更突出日系感覺。由於餐廳剛剛開門,立即捉緊時機影下入面環境啦。窗邊有超人機械人擺設。牆身更掛有日本特攝超人面具,可惜冇一個我係識。分別同男友點咗2個唔同既午市套餐。每份套餐都會跟一份 沙律、日式蒸蛋、味噌湯味噌湯 – 湯中有豆腐,而且味道不會太鹹。沙律日式蒸蛋 – 值得一讚係日式蒸蛋蒸得幾滑,而且食到底會有其他餡料,幾好味!原條炭火燒鰻魚飯鰻魚真係好大條,個形狀就好似一件巨型鰻魚壽司咁,面上仲有切碎蛋條。燒汁味道剛剛好,鰻魚肉厚身加上飯一齊入口,只可以講超滿足。北海道特上魚生飯丼飯有多種不同剌身,分別有蝦、海膽、三文魚、鯛魚等等。刺身擺滿係醋飯上,份量幾多,而且整體魚生都幾新鮮,味道鮮甜,蝦就夠哂大條又爽口。珍珠米飯夠飽滿,入口黏糯,醋味亦剛剛好,呢個價錢食到咁多魚生係區內黎講已經算係超值!餐廳食物質素高,特別係招牌午市鰻魚飯! 果然尖沙咀都係我美食地帶第一位。
由於餐廳剛剛開門,立即捉緊時機影下入面環境啦。
窗邊有超人機械人擺設。
牆身更掛有日本特攝超人面具,可惜冇一個我係識。
分別同男友點咗2個唔同既午市套餐。
每份套餐都會跟一份 沙律、日式蒸蛋、味噌湯
味噌湯 – 湯中有豆腐,而且味道不會太鹹。
燒汁味道剛剛好,鰻魚肉厚身加上飯一齊入口,只可以講超滿足。
丼飯有多種不同剌身,分別有蝦、海膽、三文魚、鯛魚等等。