2016-06-06
因為朝早食左兩個包頂住,所以晏就個餐就拖到兩點零先食,唔想又食番樓下間燒味飯咁悶,又聽同事話熟食中心個到有間野唔錯,三餸麵連凍熱野飲都係$31,一於去試下啦。一入熟食中心向右望就係海都啦,其實以車仔麵黎講,間野無論係餸菜,麵底,湯底,飲品,都算多選擇,我叫左個雞扒雞翼蘿蔔清湯,飲凍檸水,等左幾分鐘就整好個餐,店家取餐位個到有好多調味料可以自己任加,另外仲有兩大兜蔥花同炸蒜,比你決定落又得,唔落又得!其實碗野望落就一般啦,夠熱,冇咩特別,試左啖麵,夠彈牙,但有小小梘水味。湯底雖然叫清湯,但係查實都幾濃味。蘿蔔我欣賞有卥過,但係煮得太耐,雖然入味,但係冇左蘿蔔嘅清甜,而且蘿蔔細舊又有渣。雞翼細隻,卥得太耐,入味但肉質又鞋又老,感覺像翻煮了兩三次。雞扒更差,只有幾塊碎塊,還是卥得太耐,入味,但肉質直接變柴,就好似卥完之後放左兩日雪櫃,先抽一抽亁,再翻卥,又亁又韌。檸水太甜,甜過糖水。但睇番個價錢,勉強合格啦。只係同場有咁多間食肆,我應該唔會再選擇海都。
湯底雖然叫清湯,但係查實都幾濃味。
檸水太甜,甜過糖水。