2018-03-03
佢都開咗一段時間, 但每晚想食, 佢都已經收舖, 但其實果陣只係七點幾............... 唔知係咪呢度越嚟越旺, 所以佢都開夜咗, 不過為免又摸門釘, 特意提早六點鬆啲去到, 見到佢門口個牌, 倒數住每款湯底仲有幾多碗, 其實每款都仲有十幾廿碗, 而且都只係得1,2枱客, 所以我地都唔駛急, 入去坐低先慢慢睇~呢度落單好似食車仔麵咁, 自己响張紙度剔咩款拉麵, 有啲可以選湯底濃/淡味, 有啲就可以選咩麵, 仲可以選走咩配料同少油, 清清楚楚, 每一個位係一個枱號, 就算同一張枱, 大家都可以各自寫清楚, 每一個麵只係for一個枱號, 正所謂對號入座~ 叉燒伊勢海老豚骨湯拉麵選咗走蔥、適中麵質、粗麵, 完全冇為意呢個湯底係辣的, 一見碗麵上枱係紅卜卜, 以為係蝦膏煮到咁紅, 後來睇返係辣的, 幾驚辣死人, 好彩只係微辣, 完全可以接受, 仲好濃蝦膏味, 應該係用咗好多蝦頭去淆個湯底, 但濃得太緊要, 會好口渴~個麵完全同想像中好大出入, 又話粗麵, 一啲都唔粗, 而且都唔似食開果啲日本拉麵, 佢反而似上海拉麵, 麵質又唔夠彈牙, 浸耐啲仲會太淋~叉燒又雖然肥瘦適中, 但對我
叉燒伊勢海老豚骨湯拉麵
叉燒又雖然肥瘦適中, 但對我嚟講都係太肥, 因為有一半係肥膏囉~
明明冇加蛋, 佢竟然唔覺意送比我地, 又或者見差不多收舖, 就豪埋比我地, 不過我地唔係太喜歡食溫泉蛋, 所以都冇乜特別高興~
雞叉燒雞白湯拉麵
個湯底超級膠同杰, 夠哂骨膠原, 應該用咗好多雞去淆, 其實都幾肥下, 因為咁膠, 應該係啲雞皮好多, 真係間中食就好, 食得多就肥死人, 同埋太過杰, 我都係鍾意啲唔好咁杰, 清少少, 稀少少好啲~
個雞又係好鬼肥, 大大塊雞脾肉, 當然仲有脂肪夾雜住啦~
如果鍾意特濃湯底的人一定會鍾意, 但對於清淡開, 好似我地咁呢, 就唔係太鍾意, 因為食完會狂飲水, 因為真係好濃味~