2017-07-30
<試左甘多間拉麵店,終於食到濃而不咸既拉麵 >😋🍝拉麵食過好多間🍝 好似我之前所講 味道每一間都係十分獨特 而近排食幾間好似台風 豚道樂 都係比較香濃味 係好好食😋 但個style 可能冇甘啱鍾意食青淡拉麵既人士 🤓 今次俾我揾到大埔既 達摩 . 個湯底幾清 味道濃而不咸 係另一種好味😋 🍴期間限定拉麵🍜黑松露松葉蟹肉拉麵 with北海道3.6 牛乳🥛🦀 用左粟米葱花筍🌿🌽 整成既豬骨湯 🐷豬骨味香濃而不咸帶有陣陣芝麻香 重點係加左3.6 牛乳 🥛所以口感香滑帶有少少奶香味🤓. 肉有分豚肉同叉燒🐷 叉燒軟滑偏多醬汁 而豚肉薄身同煙靭 . 期間既限定既黑松露同蟹整成碎 放喺湯拉面麵既中間 🍜 黑松露夠香濃同鮮甜既蟹肉🦀十分match鮮得黎慢慢滲入湯底 再配以 爽口既拉麵,可以自己揀硬度😋 個人覺得軟身麵會比較襯呢個湯底 🤓🍴達摩特上豚骨拉麵🍜玲川 92 蚊玲川係鹿兒島既五花腩 同西班牙黑毛豬上肩🐷🐽 湯底以唔同部位 既豬肉同豚骨調味而成口感濃郁🤓, 一上枱已有好香濃豬骨香味 有粟米筍 葱花做湯底 加上兩隻流心既温泉蛋 . 🥚豬骨湯濃而不咸 所以好襯爽口拉麵,拉面可自行點硬
🍴期間限定拉麵🍜
黑松露松葉蟹肉拉麵 with北海道3.6 牛乳🥛🦀
🍴達摩特上豚骨拉麵🍜
玲川 92 蚊
玲川係鹿兒島既五花腩 同西班牙黑毛豬上肩🐷🐽 湯底以唔同部位 既豬肉同豚骨調味而成口感濃郁🤓, 一上枱已有好香濃豬骨香味 有粟米筍 葱花做湯底 加上兩隻流心既温泉蛋 . 🥚豬骨湯濃而不咸 所以好襯爽口拉麵,拉面可自行點硬度😃, 而叉燒同豚肉都好好食 豚肉軟滑, 叉燒入味香濃🐽🐷 正!
而達摩梳打 同招材貓梳打 各20 蚊味道都唔錯 前者就好似波子汽水梳打甘。後者就好似超市有得買一罐罐有d甜既梳打水 甘當然好味好多la !
Score 平均分 <8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
Address地址
#麵屋元祖達摩
大埔太和路15 號太和中心地下12 號鋪
~~~~~~~~~~~~~