2014-07-23 2149 views
一行二人中午去書展前諗住食啲好野,難得見到openrice上面神虎拉麵無喊樣,即該達成共識食呢間。 係灣仔地鐵站行五分鐘,到達後見到有一條人龍仔,相信附近既上班一族都好鐘意食呢間。結果等左大概二十分鐘,終於入得! 因為間店只有20個位,所以等係預期之內。 二話不說,二人叫左兩碗神虎拉麵,我揀哂蔥,木耳絲等等,再加埋Garlic Oil,粗面,普通軟度;而友人就唔要Garlic Oil,幼面同埋普通軟度。等左5分鐘,食得!第一時間飲啖湯先。好濃郁既豬骨湯!而且口感好creamy同rich,除左豬骨仲有味噌,加上我有加garlic oil,鹹香得黎唔會太膩,所以一啖湯就已經征服左我味蕾。好,食啖麵先!都幾彈牙,但係唔算十分特別。反而友人個碗就因為幼面既關係,更加match番個湯底,而且都無咁快飽肚。而配料都十分唔錯,木耳絲夠爽夠彈牙;蔥夠香;叉燒雖然得一塊,但係都幾厚同好入味,亦煮得好啉。但係隻蛋先係真正精華所在,因為隻流心蛋熟度岩岩好,蛋黃食落口即熔,再慢慢滲出鹵水味,而且鹹中帶甜!正!埋單每人八十幾蚊,都唔算好貴,會番黎再食!

招牌神虎拉麵

正!

埋單每人八十幾蚊,都唔算好貴,會番黎再食!

Other Info. : 門口等位成日有冷氣機滴水,入面一號位都幾熱
2014-07-22
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$83 (Lunch)
招牌神虎拉麵