2021-09-25
週五下午準備入住黃埔附近既酒店staycation 之前,突登安排左一嘗「豚道樂」拉麵既行程。早幾日睇完阿Dee食辣既拉麵介紹,已經好想試了☺️下午2:30同老公用餐,客人人數不多,坐左晌吧枱位,都算舒適。我地點左以下兩款拉麵,職員介紹曲麵會彈口d ,容易d掛湯,所以我地都揀左曲麵底,普通硬度。加$13就變特上拉麵,會有兩塊豬腩肉同紫菜,仲有半隻糖心蛋。職員好友善,提我地平日午市叫特上set 會送埋汽水比我地👍仲有佢哋15:30會截單,問定我地要唔要加麵底,平日午市都係免費👍👍🍤特上海老湯拉麵 - 曲麵 $98 (8/10)我點左呢款拉麵,湯底有超多櫻花蝦,好香濃。可能因湯底好濃郁,曲麵掛走好多湯,食到最後,有少少食緊沾麵既感覺。奇妙係,本身好怕味精既我,食完成碗拉麵飲左咁多湯,都又唔太口渴👍豬腩肉好鬆化,我好喜歡,好怕食乾柴柴既豬腩肉呢。曲麵亦爽口,軟硬適中,唔會淋晒。🔥特上辛辣味噌拉麵(普通辣)- 曲麵 $93 (8.3/10) (平日午市免費加多左個「玉」)呢款辣度有4隻:普通/激辛/鬼辛/鬼滅之辛我老公點左呢款,自以為好食得辣既佢只敢叫普通辣😂 話驚d辣蓋過左個湯底喎~So fa
🍤特上海老湯拉麵 - 曲麵 $98 (8/10)
豬腩肉好鬆化,我好喜歡,好怕食乾柴柴既豬腩肉呢。
曲麵亦爽口,軟硬適中,唔會淋晒。
(平日午市免費加多左個「玉」)
呢款辣度有4隻:普通/激辛/鬼辛/鬼滅之辛
So far,我有試佢個湯底,正喎,有少少辣之餘,又唔會蓋過左個豬骨味噌湯既味,我好想繼續飲落去tim 😂最後,我老公係食晒個已加玉既拉麵,係好飽好滿足既。
前段佢一直後悔自己無點激辛,但中段佢已經話原來都幾辣,種辣係好似晌你個胃燃燒緊咁,並非死賴晌你條脷果隻🤪鍾意呢種刺激感既愛辣朋友不彷一試😊
唯一兩款拉麵可以改善既地方係,湯多番少少會比較好,食到最後會無咁「沾麵感」重。
🦪日式吉列炸蠔 - 4件 $42 (8.6/10)
呢個炸蠔真係不得了,好耐無食咁好味咁juice 既炸蠔,好味過好多貴價居酒屋既炸蠔。外層睇落同食落都好鬆脆,熱辣辣,好有蠔味,而家諗番都好想去食😋