2020-02-29 130 views
沙田新城市三期終於裝修好,仲多咗好多唔同嘅食肆,今日想食烤肉,入咗呢間韓燒店,原來係首爾馬場洞烤肉專門店,聽講係韓國好出名架!喺門口見到凍肉櫃,原來係用黎做濕式熟成處理,將肉類放係-2至-3度嘅環境360個鐘去熟成,可以提升肉質幼嫩及口感。坐低後來了五碟前菜,有泡菜、青瓜、沙律、豆腐等等,食落酸甜醒胃,如果有芽菜就更好😋第一之食,要試吓叫呢到嘅菲力牛扒,係牛肉最嫩嘅部位,油脂含量極低,呢度大約150g。職員幫我地切好後,再落鑊燒,先燒牛肉兩側,可以鎖住肉汁。大約5成熟,我就擺入口喇,口感的確好幼嫩,而且無筋。呢塊Majang特選黑毛豬肩肉,則用「乾式熟成」,將肉裡面嘅水份抽乾,肉味可以更濃郁!同樣先將兩邊烤熟鎖住肉汁,再剪開等入面都容易烤熟。燒好嘅肉可以放上烤架,一來唔怕過熟,二來可以暖住舊肉。職員端出一個小汽窩,蒸氣還伏伏伏伏聲,藥膳養生石窩飯熱辣辣送上,打開後聞到陣陣蒸飯香味。職員將蒸飯加入香菇、翠肉瓜、蘿蔔絲、素菜等等新鮮食材,攪拌後再加入麻油,食落一陣陣好香嘅麻油味,營養豐富達到養生之效。蒸飯真係百吃不厭,再夾埋頭先煮好嘅牛肉豬肉,份外惹味!

藥膳養生石窩飯

蒸飯真係百吃不厭,再夾埋頭先煮好嘅牛肉豬肉,份外惹味!