2014-11-10 1182 views
灣仔金牌開咗雖然唔夠一個月,我已經係第三次幫襯,一次係中午食茶;一次係食火鍋;一次係食晚飯。中午飲茶雖點心唔多,但每樣點心都好雅緻,出品質量高,中午的例湯冇得頂,168蚊一煲湯物超所值,我同老婆來食茶時,睇見枱枱都點例湯。晚飯係同班為食的同事一齊來食,佢地對食物要求都幾高,首先叫了個金錢雞來食,6件88蚊,大家邊食邊嘩嘩聲,話太好味了。金錢雞係心機菜,工序繁多,利錢唔高,做法亦好講究,有些大廚會用較肥較滑的豬頸脊做冰肉,同時以雞肝或黃沙膶代替豬肝,取其軟滑,沒有腥臊味;瘦肉就不用多說,選肉眼部位或較瘦的叉燒炮製。食家唯靈曾說過對乳豬有三大要求:皮要脆、肉要鹹,皮下要有肥膏口感。金牌的燒乳豬就係唯靈口中所講的。我認為好食過新乜記,客人到咗落單,大約30分鐘有很食。呢度的深水泥鯭大家一定要食,深水泥鯭通常都清蒸,用的配料是陳皮。嗰晚我哋叫咗條兩斤多重深水泥鯭,用果皮薑絲蒸深,肉質鮮美,用來撈飯一流。第三次係度食火鍋,呢度的火鍋同佐敦金牌一樣,充滿期待。我們叫了個牛骨鍋,牛骨煲裏有牛膀、牛腩、牛肚、牛腸、牛肺、牛筋、牛骨等,料足味濃,朋友話呢度的牛雜真係好有街頭風味,我感覺牛骨鍋比佐敦金牌的
第三次係度食火鍋,呢度的火鍋同佐敦金牌一樣,充滿期待。我們叫了個牛骨鍋,牛骨煲裏有牛膀、牛腩、牛肚、牛腸、牛肺、牛筋、牛骨等,料足味濃,朋友話呢度的牛雜真係好有街頭風味,我感覺牛骨鍋比佐敦金牌的仲要大,料仲要多,仲要香濃。
呢度的海鮮好新鮮,嗰晚食咗的法國生蠔,係早晨運到的,生蠔肉質豐滿而結實爽脆,鮮甜無比,味道好有層次感。
估計新開張的原因,員工的服務差的,但比我第一次來要好,發現每次來都有進步,聽聞金牌老闆對員工要求好高。
間場的裝修好高級,香港好少火鍋店咁揼錢做裝修,從餐枱上的餐具到客人坐的椅都好講究,好有品位,呢度的裝修、餐具同馬交的賭場銀娛裏金牌係一樣。
2014-11-07
$450 (Dinner)