2024-08-25
同好閨蜜約會一定要揀靚餐廳,特登揀咗一間宮廷風,食法國fusion菜嘅打卡靚餐廳。門口已經好有法國風情,呢晚我哋揀咗Four-course Degustation Experience,有四道菜同welcome drink。🌟Cuttlefish Noodles墨魚薄片製成麵條狀,爽口彈牙,清淡墨魚配喇沙醬,令墨魚麵味道香濃鮮味。🌟The "Tartare”用左鹿兒島A4和牛肉做成,面頭放上鵪鶉蛋同魚子醬,提升鮮味同口感。餐廳自家制亞麻籽脆片配軟腍嘅牛肉他他,油脂香更突出。🌟Silver Pomfret中日法fusion,銀倉魚煎過,面放上法國蜆,用大澳蝦乾增加鮮味,加上中式豆鼓作點綴。醬汁用蔥油泡沫同日本鼓油做成,睇落色彩豐富,調味結合得剛剛好唔會互相搶咗魚肉鮮味。🌟French Quail鵪鶉兩食,一種係用左紹興酒浸鵪鶉卷,有淡淡酒香,食落好嫩滑,另外一種做法係炸鵪鶉,保留原隻鵪鶉脾,炸成球狀,底下配紅棗醬同法國紅酒整嘅醬汁,香甜滑溜。• Dessert du Jour是日甜品係白蘭地朱古力mousee配熱情果雪葩,伯爵茶貝殼蛋糕同埋生果。餐點非常有誠意,餐點設計有心思,調味各方面
🌟Cuttlefish Noodles
🌟The "Tartare”
🌟Silver Pomfret
🌟French Quail
• Dessert du Jour
餐點非常有誠意,餐點設計有心思,調味各方面都做得好好,食得好開心的一晚。