2009-07-26
D先生返來了,想同大家食餐勁的。要打邊爐的話又想平,其實真係除左啲連鎖式酒樓外冇咩好多選擇,如果要任食的話就更加少。廢事諗了,就決定來德興,反正之正係灣仔店度食過,覺得不錯的。七個人,剛好可以叫兩個鍋,一個清湯牛腩,一個鴛鴦吧,但兩個湯底都係一般貨色。清湯牛腩的湯冇咩味道,牛腩比較似煲湯的肉;另一邊鍋的沙爹湯又係冇咩味,一點都唔香。一枱大食積都一段時間冇一齊食野了,當然唔會同佢客氣,瘋狂地畫張「點心紙」。肥牛係卷起左上,每碟大概十塊吧。卷起左好似好靚,但質素一般,太多筋了所以較難咬開,不過肥牛始終係「食肉獸」們的最愛,都係叫多幾碟。牛展切得又細又薄,食左好似冇食一樣。我的飛佛炸魚皮亦都好失望,不鬆脆之餘好多都係細細塊的碎片。醬爆丸不錯,入面的肉碎都幾多,味道幾好。魚皮餃中規中矩,皮幾煙韌,餡的味道亦不錯。有個什麼什麼「四寶丸」,話就話係新鮮打出來,但真係食唔到有咩特別。其他的丸類、餃類都正正常常,算係咁。鱔片的厚度以任食火鍋來講都算合理,也不錯。帶子片就真係薄左得完全食唔到味道,朋友都話寧願佢畀少片啲,不過切厚啲。蔬菜都幾新鮮,選擇都唔少。水晶奶皇包,唔知點解好快就爆開晒,搞到冇得食,
蔬菜都幾新鮮,選擇都唔少。水晶奶皇包,唔知點解好快就爆開晒,搞到冇得食,但有幸食到的朋友就話麻麻地。
同上次灣仔食一樣,阿姐又係一開始就捧個醬料盤埋來,但又唔講係要加錢的...。雖然今次知道要加錢,但始終打邊爐冇可能淨係點豉油,都係選擇去混醬。訂枱時講左要九點還枱,但我地最後食到九點半都冇人出聲,哈哈。食物方面就有點兒失望...任食火鍋當然不能要求太多,不過上次灣仔食好似更好食﹗