2019-11-01 1545 views
最近經過灣仔果頭發現有一間新開的餐廳, 主打日本料理, 今日特登過黎嘗嘗鮮。餐廳裝修幾精緻, 同埋樓底高, 令空間感大左。不過餐廳的木趟門好重, 好難開… 😖午市套餐有十幾款選擇, 都算幾多! 最後我揀左豐洲角切魚生丼($88), 而餐飲就係鮮橙汁。茶碗蒸無預計到原來除左主菜之外, 仲有前菜 (因為餐牌無寫)。呢個茶碗蒸煮得好好, 又滑又軟熟。裡面的香菇味道好突出, 菇味好香, 唔似出面果D無味菇。另外除了蛋的味道之外, 我仲食到有海鮮的味道。我估計應該係製作茶碗蒸的高湯加左海鮮, 所以食落去有陣鮮味。加埋上面有大大粒的魚籽, 整體黎講呢個前菜好正!味噌湯第二道前菜就係味噌湯, 亦都係餐牌無寫的。有前面的茶碗蒸做對比, 呢個味噌湯就有少少被比下去。雖然都好味的, 但味道唔算好突出, 只屬一般。豐洲角切魚生丼黎到主菜啦, 一上枱就見到呢個魚生丼材料好豐富, 好足料! 魚生方面有三文魚、油金魚、吞拿魚、八爪魚🐙等等切成粒狀,另外再拌上青瓜🥒、蕃茄仔🍅同埋三文魚籽。色彩繽紛又有多重口感, 好正! 不過我略縑飯比較硬同比較實, 可能因為我個人比較中意比較淋身的飯🤪餐廳的食物有質素的, 不過上菜

豐洲角切魚生丼

餐廳的食物有質素的, 不過上菜時間比較耐, 我等左多過半個鐘先上主菜, 呢點需要改善下。不過整體黎講都算唔錯的, 會考慮再encore, 不過下次就要試下佢既燒物 (始終佢個名都係寫”燒物料理” 😂)
$96.8 (Lunch)