2K
🇮🇹灣仔星街誠意滿分意大利菜🇮🇹-朋友喺金鐘返工 所以放工一於約佢去附近特色餐廳林立嘅星街食晚飯🥰 呢間主打意大利菜嘅餐廳環境都幾優雅 而且氣氛悠閒幾貼地 唔會太過拘謹 幾啱happy hour😏 我地叫咗dinner set 3 courses都係$288 都算實惠😊-🍅ROMAN MEATBALLS前菜我地㨂咗肉丸 肉丸大大粒 外面少少焦脆 入面肉汁豐富😝 加上有芝士碎放喺面 拉絲冇難度👍🏻 另外醬汁係香濃番茄汁 食得出除咗茄膏外 有落到新鮮番茄 層次幾突出😗-🦪SAUTEED CLAMS跟住就食咗佢嘅白酒煮蜆😝 蜆肉都飽滿肥美 份量幾多 而且新鮮肉質彈牙鮮甜😊 配上帶少少辣嘅白酒檸檬汁 十分開胃呀😗 同場焗到好香脆嘅focaccia 蘸汁一流😍-🦐PRAWN & ASPARAGUS RISOTTO 跟住主菜我哋揀咗呢一個大蝦龍蝦汁煮意大利飯 份量都幾多 而且食落好Creamy 意大利飯嘅米芯仲保持少少實 夠晒正宗👍🏻 另外大蝦都有好多隻 同樣都係鮮甜彈牙嘅口感 可以encore🍤-🐷ROASTED ITALIAN SUCKLING PIG另外我地叫咗一個suckling pig🐷
🇮🇹灣仔星街誠意滿分意大利菜🇮🇹

🍅ROMAN MEATBALLS
ROMAN MEATBALLS

🦪SAUTEED CLAMS

🦐PRAWN & ASPARAGUS RISOTTO
PRAWN & ASPARAGUS RISOTTO

🐷ROASTED ITALIAN SUCKLING PIG
另外我地叫咗一個suckling pig🐷 上碟時都幾驚喜 賣相靚靚😗 豬肉㨂咗半肥瘦嘅部位 食落軟嫩多汁 仲有少少焦脆😉 加上香濃嘅黑森林蘑菇汁 撈埋滑溜嘅薯蓉 perfect match呀😁

🍰ALONZO'S SIGNATURE TIRAMISU
🧀CHEESECAKE with strawberry sauce
最後當然少不了嘅就係甜品環節啦 我地㨂咗兩款唔同嘅cake 一個係tiramisu一個係cheesecake😌 Tiramisu係行balanced路線 唔會太厚重但仍然好綿滑 好creamy 唔會太濕 作為甜品 唔會太膩😉
另外cheesecake都係同一流派 唔會過份厚實 反而係啱啱好作為飯後甜品 加上清新酸甜嘅士多啤梨醬 中和番芝士本身嘅厚重感😋

📍Ask For Alonzo (灣仔)
灣仔星街8號地下B號舖
ROASTED ITALIAN SUCKLING PIG