依間由90後台灣女生主理💁🏻‍♀️的小店,主打台式料理🇹🇼和飲品,店內裝修以簡約木系為主,感覺溫馨,價錢亦親民。🍽️ 三杯魷魚三杯雞就成日見,三杯魷魚🦑都係第一次食。魷魚份量非常多,炸得香口又保持了魷魚鮮嫩的口感😋,再淋上杰身的自家製三杯醬🥣,每日新鮮調製,加入了麻油醬油和米酒,醬汁濃郁又唔會死鹹,配飯一流。跟配的白飯🍚亦可以加錢轉滷肉飯🐖或手撕走地雞肉飯🐓。我選擇了手撕雞飯,雞絲份量都唔少,雞肉無加入太多調味,有雞🐥本身的鮮味,米飯亦濕潤飽滿,有雞汁味但唔油膩👍🏽。🍽️ 酒香花雕麻油雞麵線湯底用上台灣黑麻油和花雕酒🍾,聽說黑麻油含豐富天然維生素 E,溫補不躁,有抗氧化作用,湯底味道非常香濃,帶點藥膳味。雞件🐓份量非常多,而且煮得軟腍入味,仲加入了蟲草花和杞子等配料,超足料,台灣陽春麵吸收了湯汁,好美味😋。🍽️ 炸物拼盤炸物拼盤有杏鮑菇🍄、花枝丸和四季豆,估唔到個拼盤都幾有驚喜🤩,炸粉唔會厚,炸物唔會炸得乾,杏鮑菇和四季豆咬落都仲好多汁🤤,特別喜歡杏鮑菇,鮮嫩爽口,上面再灑上椒鹽粉🧂,非常惹味。🥤蒟蒻球白桃烏龍蒟蒻球口感Q彈,簡直是令人覺得有點上癮的口感😆,而且蒟蒻球低卡健康,搭配有淡雅白桃味

🍽️ 三杯魷魚

🍽️ 酒香花雕麻油雞麵線

🍽️ 炸物拼盤

🥤蒟蒻球白桃烏龍
蒟蒻球口感Q彈,簡直是令人覺得有點上癮的口感😆,而且蒟蒻球低卡健康,搭配有淡雅白桃味🍑的烏龍茶🫖,相當解膩。

🥤蜂蜜金桔檸檬
金桔又稱四季桔,係台灣人非常喜愛的飲品🥰,蜂蜜金桔檸檬🍋酸甜醒胃又潤喉,加入了蒟蒻球,非常有咬口😋。