2010-12-21
為慶祝一樁大好事降臨, 我同男友揀咗一間較寧靜, 環境較舒適o既美國餐廳一試, 帶同之前响報紙剪落的優惠劵, 嚐我最喜歡的牛扒及他喜歡的燒排骨…法包 - 落單後侍應會送上免費香脆法包, 法包上枱熱辣辣, 再塗上香滑帶有蒜香牛油, 好味到停唔到口牛扒拼燒排骨配青豆 - 先講我喜愛o既牛扒, 我認為只是一般, 沙田 Ruby Tuesday 略勝一籌, 同樣 6成熟, R.T. 可以做到少生而不靱, 而且肉汁香濃, 但 T.R. 就有少少靱兼較乾身, 所以牛扒可以不試; 至於燒排骨, 不得不讚其骨肉分離, 醬汁調較剛好之成功, 最重要係肉質嫩燒得唔會過火, 半份每人約3-4條實在唔夠喉; 配菜青豆, 我相信會好味過西蘭花, 因為用蒜蓉炒得好香同爽口, 從未食過咁好味o既青豆燒牛肉沙律 - 因為新菜兼牛肉所以試試, 牛肉有d靱, 大打折扣, 但最驚喜係沙律裡面竟然有藍芝士, 係男友最愛o既藍芝士, 所以呢個沙律我評一般