2020-09-23
果日都一個減緊脂嘅朋友去行街,同佢出街最煩就係要就佢唔可以去一間只係碳水化合物嘅餐廳食野。今次決定交畀佢揀,得就跟佢食!果日落住雨,我其實想食啲熱野,但今日講我係跟佢搵食咁我都唔好意思嘈住晒。行過一條內卷,見到一間街角嘅舖頭,地方唔大,但佢嘅野食都幾高性價比架。我地唧左一個酸種多士,上而舖滿厚厚嘅牛油果,淹蕃茄,味道淡但三種食材互相配合,有淹蕃茄嘅咸味,亦都有牛油果嘅微甜,最後到質地偏硬嘅酸種多士,煙韌香糯。另外,我地介點左個super bowl,都可以話係我最鍾意嘅dish。佢地嘅kiwi fruit無去皮,食落嘅口感同士多啤梨好襯。紅火龍果係呢個bowl最甜嘅生果,配埋呢個重冰感嘅yogurt酸酸甜甜,真係好開胃。本身以為呢種野食叫得多都唔會飽,果日係無食到早餐嘅情況下,坐多陣都有飽肚感。埋單都唔過200蚊,抵食到不得了!