2020-07-08 1758 views
今日放左工係金鐘行左去灣仔蘭杜街,大約行10分鐘,都幾近。呢條係食街 好多餐廳選擇,以前係附近返工lunch time都好多人。揀左呢間新開既上海小店蘭度小籠包,8點先入坐唔洗等位。兩個人叫左4樣野。黎食上海野叫小籠包就梗係唔少得啦!皮好薄,要小心夾呀,好多湯汁,我唔小心夾穿左一隻😛😛湯汁鮮甜,唔錯!朋友鍾意食雞絲粉皮,所以又係二話不說就點左。呢個麻醬好花生醬,好厚身,好重濃,啱晒我地重口味😆之後叫咗個紅燒獅子頭 又係傳統上海菜之一上菜賣相都唔錯,食落口啖啖肉,食得出有醃製過,唔會淡茂茂,肉質都好嫩,可以叫個白飯黎送飯😎我哋仲叫咗一個XO醬炒粉皮😂冇錯,一晚食咗兩碟粉皮🤣因為我哋係粉皮愛好者,講笑咋,其實係見到無咩地方有炒粉皮,所以想試吓😂 原來又唔錯喎, 第一次食,覺得幾特別,XO醬有微辣,好惹味,而且又唔算好油,都ok! 整體來講,價錢又唔算貴嘢食質素都OK,坐得都幾舒服,如果黎開呢頭可以試吓!
今日放左工係金鐘行左去灣仔蘭杜街,大約行10分鐘,都幾近。

黎食上海野叫小籠包就梗係唔少得啦!

朋友鍾意食雞絲粉皮,所以又係二話不說就點左。
呢個麻醬好花生醬,好厚身,好重濃,啱晒我地重口味😆

之後叫咗個紅燒獅子頭 又係傳統上海菜之一

我哋仲叫咗一個XO醬炒粉皮😂