2022-07-19 509 views
在灣仔聖佛蘭士街斜路上,有幾間食店,其中一間叫木火堂嘅日式串燒店,門口已經非常有日本feel,店舖內嘅木系裝修,紅色燈籠,就有如置身在日本食串燒一樣,非常有感覺,店舖唔太大,有幾張普通坐枱同埋吧枱,呢度除咗食串燒,樓上嘅糊塗燒肉都係同一個老闆,而且係用炭火處理,下次一定要試埋🔥🔥🔥呢度除咗有氣氛之外,串燒嘅味道好特別,同坊間嘅串燒店好唔同,問一問師傅,原來佢哋因應唔同嘅食材嘅調味料都係特別製造,譬如調味粉就係用咗18種唔同香料組成,燒汁亦係特別調配,所以真係特別好食,仲有喜歡佢哋放串燒嘅木盤,每次燒好就放上木盤,又好睇又唔使用咁多碟👍🏻👍🏻👍🏻🐷▪️秘製燒鹵大腸 $ 32豬腸皮燒得好香脆,滷水味非常出色好入味,大腸係轉轉圈帶肥膏,最邪惡但最好食🐮▪️燒牛筋丸 $ 38本身冇諗住食,但係店主強烈推介,話直接喺汕頭取貨,果然冇介紹錯,肉汁豐富,好彈牙,真心正👅▪️鹽燒特級牛舌芯 $ 68厚薄適中,軟淋又爽口,配上黑椒同特制調味粉,好好食,同埋已經切好咗,方便進食🐥▪️日式新鮮雞肝 $ 28新鮮就是好食,生熟程度剛好,中間口感柔潤🐣▪️日式燒手羽 $ 24雞翼大大隻好肥美,非常入味,肉質好Juicy

🐷▪️秘製燒鹵大腸 $ 32

🐮▪️燒牛筋丸 $ 38

👅▪️鹽燒特級牛舌芯 $ 68

🐥▪️日式新鮮雞肝 $ 28
新鮮就是好食,生熟程度剛好,中間口感柔潤

🐣▪️日式燒手羽 $ 24
雞翼大大隻好肥美,非常入味,肉質好Juicy ,配上特制嘅調味粉,好惹味,必食必食

🐔▪️香脆雞皮串 (兩串) $38
鍾意食呢種燒雞皮燒得好乾身,鹹鹹香香,好似食薯片一樣咁香脆

🐟▪️鹽燒鮮白鱔 $ 78
鍾意食白鱔嘅朋友呢個又係一定要食,好新鮮,非常彈牙,白鱔皮又燒得好香脆,仲有三大件,好抵食

🍆▪️秘制黃金蒜蓉茄子皇 $ 48
茄子超級大條,加上大量蒜蓉香料,味道有點像串川式味道,帶微微香辣,好食好食

🧆▪️芝士黑松露燒巨菇 $ 68
呢個都一定要支持,睇相就知道面頭芝士有幾澎湃,中間夾住係黑松露醬,大啡菇又Juicy ,夾埋一齊食,想像到味道有幾正嗎?

🧀▪️芝士年糕 $ 28
我的心頭好,只要燒到外脆中間芝士溶化就是好食

🫔▪️蒜蓉豆腐皮 $ 22 / 芫荽豆腐皮 $ 22
呢個唔係度度有得食,豆腐皮中間包住芫荽/ 蒜蓉配上黃豆醬一齊燒,豆腐皮燒到脆卜卜,中間味道鹹鹹香香,特別我係芫荽控,好鬼鍾意食

🦪▪️清酒花蛤 $ 88
湯頭充滿胡椒清酒香,好鮮甜,花甲都算係幾大隻幾新鮮,唔錯

🍺▪️Red Rice Ale $ 68 / Orion 沖繩生啤 $ 78
食串燒配啤酒是必須的,Orion生啤其中一款我最喜愛的啤酒,好順口,朋友就飲手工啤酒,麥味香濃易入口,幾啱女仔飲

✨一定會再回訪的串燒店,整體質素好好,味道是數一數二的好食,店主好用心製作食材的味道, 而且價錢公道,推薦👍🏻

• 秘製燒鹵大腸
  • 日式燒手羽