2023-10-07
今晚相約朋友出東涌食中秋晚飯, FireBird就係東涌地鐵站出口行三分鐘便到達, 地點極為方便。餐廳應該是新開的, 日式裝修非常新淨和風, 獨立卡位自成一角, 傾偈私隱度高。至於餐牌方便都係走和風系列;日本和牛、燒物、刺身、卷物.... 還有餐飲餐牌, 日式米酒、清酒、cocktail、果酒......任君選擇。日本桃梳打 ($58) & Suntory the premium malt's ($68)我就當然飲 至愛的生啤, 泡沫細緻, 冰凍清爽, cheer >>>>>>>>>溫泉蛋慢煮日本雞肉凱撒沙律 ($98)沙律菜上很多白色日本雞肉片, 在撒上濃香芝士碎提味, 日本雞肉零脂肪, 可能經慢煮處理, 全不嚡口, 還有肉汁, 軟棉棉的口感, 健康的高白質前菜。日本生蠔 ($88/隻)呢隻日本生蠔很新鮮, 蠔肉賬卜卜的, 光澤亮麗, 海水喊味比較淡, 較清甜, 蠔肉肉質爽口。肥嘟嘟牛油果加州卷 ($88)喊鮮爆汁的三文魚籽、滑溜的牛油果配上口感煙韌的珍珠米飯, 再唧上酸酸甜甜的沙律醬, 味道豐富。A4 薩摩牛 ($178/100g)我們今晚中秋飯的重頭戲 >>&
我就當然飲 至愛的生啤, 泡沫細緻, 冰凍清爽, cheer >>>>>>>>> 溫泉蛋慢煮日本雞肉凱撒沙律 ($98) 沙律菜上很多白色日本雞肉片, 在撒上濃香芝士碎提味, 日本雞肉零脂肪, 可能經慢煮處理, 全不嚡口, 還有肉汁, 軟棉棉的口感, 健康的高白質前菜。 日本生蠔 ($88/隻) 呢隻日本生蠔很新鮮, 蠔肉賬卜卜的, 光澤亮麗, 海水喊味比較淡, 較清甜, 蠔肉肉質爽口。 肥嘟嘟 牛油果加州卷 ($88) 喊鮮爆汁的三文魚籽、滑溜的牛油果配上口感煙韌的珍珠米飯, 再唧上酸酸甜甜的沙律醬, 味道豐富。 A4 薩摩牛 ($178/100g)
我們今晚中秋飯的重頭戲 >>>≥>>火炙A4 薩摩牛。 薩摩黑毛和牛肉色嫩紅, 油花豐富。 店員即場火炙, 確保溫度, 較肥的邊位叫店員燒多幾下, 很香口的。 薩摩黑毛和牛口感不是入口即溶那款, 肉質比較結實微彈, 牛的味道比較濃郁, 拈少許海鹽伴食, 很肥美。。