2010-05-27
以前經過石燒,晏晝還是夜晚都好,都唔太多客人,因為依度一餐飯價錢唔平,但近年經過,就好唔同,多咗好多客,除經濟好番之外,做緊嘅Citibank推廣套餐功不可抹,加埋一都係百鬆少少就有一個石燒午餐,真係好吸引,尤其好似我哋依類唔係吓吓食得起貴嘢嘅人,咁著數更係唔放過哩D難得嘅機會啦!加上係石燒,啱晒我貪新鮮,又貪便宜嘅港人心態,哈哈!先哩一小籃意大利香草包,唔係好夠暖,但非常鬆軟,幽幽香草味,配埋個西蘭花忌廉湯,幾OK喎,湯唔算滑溜,但西蘭花味夠濃!主菜係石燒美國上等牛肩扒,兩件牛肩扒放晌塊火辣辣嘅石板,「滋滋」聲咁晌,甚有動感。石燒好玩在你想七成熟又得,五成熟都得,得咗!不過,個侍應教咗點燒,到自己試吓嘅時候,又唔係咁得心應手,最弊係D肉一開始已放咗晌石板度,無其他地方可放,所以,點都有一部份位置一路燒住,唔可以慢慢燒慢慢嘆,要諗吓計改善!除非佢哋係想D客快手快腳食完件扒啦!講番件扒,我就鍾意生D,所以切成一粒粒,「辣」均六面再燒多陣,就醮D黑椒汁哩食,真係幾軟腍,幾有肉味,間場又可以燒少少配菜食!不過好得意,個餐包飲品,但又會有一小杯橙汁俾你,無問用意何在,但食住件扒,飲吓杯鮮橙汁,
主菜係石燒美國上等牛肩扒,兩件牛肩扒放晌塊火辣辣嘅石板,「滋滋」聲咁晌,甚有動感。石燒好玩在你想七成熟又得,五成熟都得,得咗!不過,個侍應教咗點燒,到自己試吓嘅時候,又唔係咁得心應手,最弊係D肉一開始已放咗晌石板度,無其他地方可放,所以,點都有一部份位置一路燒住,唔可以慢慢燒慢慢嘆,要諗吓計改善!除非佢哋係想D客快手快腳食完件扒啦!講番件扒,我就鍾意生D,所以切成一粒粒,「辣」均六面再燒多陣,就醮D黑椒汁哩食,真係幾軟腍,幾有肉味,間場又可以燒少少配菜食!不過好得意,個餐包飲品,但又會有一小杯橙汁俾你,無問用意何在,但食住件扒,飲吓杯鮮橙汁,感覺上好似減低咗食扒個種油膩感。
臨尾,到甜品時間,係Haagen-Dazs雲喱拿雪糕(可惜味道係無得揀),賣相有D麻麻,一來個雪糕球頗細,但又配隻好大嘅碟,唔多襯;其次,哩到有D溶溶哋。咖啡就好香濃,帶少許酸,為哩餐晏仔作個好結局!
雖然以前未幫襯過,依次係第一次,個信用卡套餐又平咗好多,但覺得無論服務同食物質素都無話打咗折,一樣咁好!因為主菜上枱時,除咗叫我哋留心塊石板好熱之外,亦簡單講解燒幾耐就有幾多成熟嘅效果,依兩樣嘢都預咗佢應該要做嘅服務。我哋三個人俾一籃得四片嘅香草包,所以就問可唔可以要多一兩塊香草包時,佢唔會俾面色之餘,好快送到,仲要係俾過一籃新嘅添!論環境,其實坐倚、燈光都令人好悠閒,好輕鬆,枱凳晌擺位方面又唔算逼,晌枱面又放咗幾個精緻嘅調味樽,D湯碗、杯碟色澤幾柔和,整體都令人覺得幾舒服,所以我哋邊食邊傾偈都坐咗成兩個鐘。