2023-12-15
今晚同家人嚟到「麻辣小聚」打邊爐,嗌了一個酸菜魚鍋同好多火鍋料,樣樣都好食,值得同大家分享分享😄🌙難忘酸菜魚鍋 魚片好嫩滑,唔腥夠哂鮮味🌊酸菜魚嘅湯調味出色,湯飲完唔會好口渴👍🏼酸菜亦都夠酸同爽脆,好味道😋講起難忘嘅酸菜魚鍋,即刻令我食指大動👍。首先,酸菜嗰種特有嘅酸香味道,尤其喺寒冷嘅秋冬季節,實在得到不少人嘅喜愛 🎉。一撇落肚,酸辣滋味瞬間透過唇齒間推陳出新,配以煲裡面嘅辣味同湯底,正是鋪天蓋地咁落胃,熱力四溢,美味滿載 😋。而鍋裡面嘅魚片,口感十分滑嫩,魚片不僅十足, 又新鮮彈牙,一啖咬落去就若有餘韻令你忍不住再試一叼⭐。芫荽嘅加入,更係為整個酸菜魚鍋帶嚟一股獨特嘅風味,喺味蕾中留低一份難以忘懷嘅記憶👌。有啲朋友可能會擔心酸菜魚鍋嘅酸度,但我要話你知,佢嘅酸度調節得剛剛好,唔會令人覺得過酸,反而可以提升食慾😍。個人覺得酸菜魚鍋係一個很有特色嘅菜式,份量足,味道正,講真,真係夠晒殺😂。無論係辣愛好者定係清淡份子,都適合試吓呢個以酸辣為主調嘅江湖美食,包你一試難忘😎!🌙麻辣小龍蝦 重口味之選😚辣汁濃郁椒麻,小龍蝦一口一隻,令人唔覺唔覺就食咗好多隻🙌🏼🌙西班牙黑毛豬 🌙安格斯肥牛 兩隻
有啲朋友可能會擔心酸菜魚鍋嘅酸度,但我要話你知,佢嘅酸度調節得剛剛好,唔會令人覺得過酸,反而可以提升食慾😍。個人覺得酸菜魚鍋係一個很有特色嘅菜式,份量足,味道正,講真,真係夠晒殺😂。無論係辣愛好者定係清淡份子,都適合試吓呢個以酸辣為主調嘅江湖美食,包你一試難忘😎! 🌙麻辣小龍蝦 重口味之選😚辣汁濃郁椒麻,小龍蝦一口一隻,令人唔覺唔覺就食咗好多隻🙌🏼
🌙西班牙黑毛豬 🌙安格斯肥牛 兩隻肉最啱打邊爐,黑毛豬充滿豬味,肥牛則油脂滿溢🤪同場仲有好多 火鍋配料飲食,今晚我哋一家都好滿意🫶🏻