2018-04-13
今晚同朋友嚟到銅鑼灣呢邊食晚餐 ,我哋決定咗今晚食豪啲, 所以就嚟到呢一間位於銅鑼灣冠景樓樓上嘅one more 來一鍋, 食打邊爐啦! 晚市嘅選擇呢有三種menu 而最貴嘅一種呢就係晚是海鮮火鍋套餐, 仲一個呢係藥膳火鍋套餐, 最後一個套餐係叫深燒鍋物 呢個係最平嘅。一入到嚟就覺得呢度嘅環境好唔錯, 好大間, 座位全部都好闊落, 有卡位, 又有散座,我地四位朋友一齊去嘅,所以呢我就坐卡位, 卡位真係好舒服㗎 !又大,又寬敞,仲可以同朋友密密斟!講明話要食好啲 當然揀最貴㗎啦 我哋就揀咗呢個每位368嘅晚市海鮮火鍋套餐第一件事當然要揀咗鍋底先啦! 我哋揀咗鴛鴦鍋底 ,第一個呢就係冬瓜白肉卜卜蜆鍋, 而另一個呢就係加咗68蚊嘅花膠螺頭藥膳雞窩 兩個鍋底 ,切合唔同人嘅需要 ,淨係個湯底已經超速了, 所以個湯底好濃嘅 ,我個人呢就比較偏愛呢個花膠螺頭藥膳雞喎齋聽個名已經覺得佢好有益好補身, 我真係好鍾意食佢湯入面嘅花膠, 養顏美容呀仲好滋潤添, 而另一個蔬菜湯底 ,都係超多材料, 首先我哋都係食咗少少嘅湯料先至開始打我哋嘅邊爐前菜呢都好吸引嘅有呢個嘅辣辣嘅木耳同青瓜, 完完全全係畀你開咗
前菜呢都好吸引嘅有呢個嘅辣辣嘅木耳同青瓜, 完完全全係畀你開咗個胃 ,先再食好嘢。
呢個呢就係混醬, 可以自己調配自己鍾意嘅醬油
真係最吸引嘅海鮮拼盤吖 ,淨係望擺設濟已經流曬口水,大大盘, 佢有各類唔同嘅海鮮啦! 包括有鮑魚,貴妃蚌,象拔蚌,青口, 大蝦 ,扇貝, 全部都新鮮 ,而且好滑嫩, 口感超好,滋味無窮。
再嚟就係呢個跟餐安排嘅肥牛片喇, 真係超肥美呀 ,又快熟, 又易咬 ,好可惜只可以食一碟啦 有冇得追加
碌咗咁多嘢唔可以俾佢停嘅, 仲有好多其他嘅美食呀 ,就如圖中所見有手工豬肉丸喇,手工墨魚丸, 牛肉芝士丸,韭菜餃,水餃,餛飩 ,墨魚釀豆卜, 豬肉釀冬菇等等 。其中我最鍾意食嘅呢就係韭菜餃啦, 真係可以食到韭菜嘅香味 ,同埋肉類嘅鮮味㗎。
脆卜卜魚皮 ,可以直接食, 又可以打邊爐食 各有各滋味, 好正
佢幾點上提供咗免費嘅wi-fi
我哋仲叫咗其他嘅嘢食, 花膠呢可以任叫架 我哋仲嗌咗鯇魚片, 蓮藕片, 同埋大冬菇, 食多啲蔬菜先有益㗎嘛!
仲有嘢飲呀嘢飲呢都係隨便叫嘅, 我自己呢就叫咗呢個錫蘭檸檬茶
最後食得超級飽嘅時候仲有一個甜品呀! 佢就係心太軟嘞 !食甜品又係另外一個胃啦! 即使幾飽我都會繼續食㗎! 係熱辣辣㗎, 超級香軟, 聞到陣陣嘅朱古力味, 軟綿綿嘅朱古力醬配埋朱古力蛋糕 ,入口即溶 ,好想再食多一個呀 但係呢只係每人一個㗎咋