宴 尖沙咀

EN Tsim Sha Tsui
2024-10-24 439 views
前幾日喺尖沙咀嘅遇到老同學,佢就約我去呢間居酒屋打邊爐傾偈,啱啱我都未食晚餐,就決定去試下。同學話呢度最多人點嘅就係火鍋],都係放題式嘅,連蟹肉都可以任食,我覺得唔錯,就跟住佢點咗一份。湯底有兩種,係醬油湯同豬骨湯。兩個湯底都有特色,都係食火鍋嘅最佳湯底。醬油湯有住非常特別嘅風味,同其他我喺外邊食嘅完全唔同,呢度嘅湯底唔會油亦唔會鹹,完全唔會膩,仲有豬骨湯都係滿滿嘅精華,非常鮮甜,飲得根本停唔落嚟!和牛好大一盤,滿滿嘅雪花,又粉紅色嘅,仲未食就覺得非常新鮮。而且肉質鮮美,完全冇牛肉嘅腥味,仲非常鮮嫩多汁,真係頂級嘅享受!重點菜-松葉蟹肉非常肥美,蟹肉好足,而且煮咗之後更加鮮美多汁,甜甜嘅,非常入味!同粥一齊食,簡直係完美!米粥煮得非常綿軟,唔會太硬,食起嚟特別清香暖胃!仲有豚肉嘅肉質好軟,咬起嚟唔會彈牙,味道鮮甜,肥而不膩,涮入湯底味道更加濃郁,真係太好味啦!今次同同學傾咗好多,都好開心可以喺度遇到佢,仲介紹咗我好食嘅日式火鍋,下次再嚟!
前幾日喺尖沙咀嘅[宴]遇到老同學,佢就約我去呢間居酒屋打邊爐傾偈,啱啱我都未食晚餐,就決定去試下。

同學話呢度最多人點嘅就係[松餐火鍋],都係放題式嘅,連蟹肉都可以任食,我覺得唔錯,就跟住佢點咗一份。