宴 尖沙咀

EN Tsim Sha Tsui
-宴 尖沙咀 🥩位於尖沙咀有香港首間沖繩居酒屋 主打沖繩家庭料理除左而家推廣緊既高質和牛火鍋放題值得一試之外每日日本豐洲直送既海鮮同串燒小食亦都係好唔錯!餐廳裝潢好有日本風味 有日式榻榻米包廂 岩一班人去而且店內有不少日本客 連店員亦係日本人 瞬間到日本咁🍲 火鍋放題套餐 — 松= 京都姬和牛、宮崎和牛、松葉蟹、日本豚肉、雞肉任食火鍋湯底🍲豬骨湯 / 日本醬油湯豬骨湯夠濃郁 有骨香;醬油湯清香甘甜 唔會搶咗食材原有味道 無論配牛豬雞定係蟹都好夾!前菜🍣 三點刺身拼盤 — 三文魚、帶子、油甘魚擺盤精緻 刺身新鮮厚切鮮甜和牛🥩京都姬和牛選用頂級日本和牛品種之一 深受日本人(尤其京都人)所追捧 油花分佈超靚 燙2下肉質就變得嫩滑多汁 牛味濃郁但唔膩 入口即化 食完仲有甘甜回甘 回本之選🥩宮崎和牛脂肪分佈細緻 油花平均 肉味較濃 建議配自家製胡麻醬食芝麻香濃帶點微酸 可以中和油膩🦀 松葉蟹松葉蟹任食真心好抵 蟹肉新鮮啖啖肉 每隻腳都可以原條拆出黎 食落都幾鮮甜 而蟹鉗肉質特別彈牙 要配醋食🤤🍖 日本豚肉 / 雞肉薄切豚肉油香十足但無豬臊味;雞肉爽口彈牙 吸湯juicy深宵割引小食推介🍢雞肉大葉
宴 尖沙咀 🥩

位於尖沙咀有香港首間沖繩居酒屋 主打沖繩家庭料理
除左而家推廣緊既高質和牛火鍋放題值得一試之外
每日日本豐洲直送既海鮮同串燒小食亦都係好唔錯!
餐廳裝潢好有日本風味 有日式榻榻米包廂 岩一班人去
而且店內有不少日本客 連店員亦係日本人 瞬間到日本咁

🍲 火鍋放題套餐 — 松
= 京都姬和牛、宮崎和牛、松葉蟹、日本豚肉、雞肉任食

火鍋湯底
🍲豬骨湯 / 日本醬油湯
豬骨湯夠濃郁 有骨香;醬油湯清香甘甜
唔會搶咗食材原有味道 無論配牛豬雞定係蟹都好夾!

前菜
🍣 三點刺身拼盤 — 三文魚、帶子、油甘魚
擺盤精緻 刺身新鮮厚切鮮甜

和牛
🥩京都姬和牛
選用頂級日本和牛品種之一 深受日本人(尤其京都人)
所追捧 油花分佈超靚 燙2下肉質就變得嫩滑多汁

🦀 松葉蟹

🍖 日本豚肉 / 雞肉
薄切豚肉油香十足但無豬臊味;雞肉爽口彈牙 吸湯juicy

深宵割引小食推介
🍢雞肉大葉串燒伴梅子醬($49)
雞髀肉燒得啱啱好 外皮微脆 肉質嫩滑多汁
中意配有大葉同梅子醬 層次感更豐富 鹹香中帶點清新

🍢自家製雞肉棒 — 汁燒($39/2串)
雞肉香濃 外層燒汁掛得均勻 咬落甘香細嫩

🍵溫綠茶
食到最尾飲返杯 清新解膩舒服晒
2025-04-10
Dinner
香港少有嘅頂級京都姬和牛、宮崎和牛、松葉蟹任食‼️ 而且係特定時段最平7折只需要$3xx就食到😱😱 近期食過性價比超高嘅一間居酒屋🏮 環境 梅 / 竹 / 松 火鍋放題 $448/$592/$745 既然要食就食全包宴嘅「松」!,包括京都姬和牛🐂+宮崎和牛+松葉蟹🦀+日本豚肉🐖+日本雞肉🍗都係任食!依家有優惠,星期一至日 每晚10點後7折;星期日至四 晚上10點前75折;星期五及六 晚上10點前 9折。 京都姬和牛🐂+宮崎和牛+松葉蟹🦀+日本豚肉🐖+日本雞肉🍗 首先上前菜同刺身一客,然後就到任食肉類,會先上一次,京都姬和牛都係有證書!係頂級日本和牛品種之一,為優質雌性黑毛和牛,大特色是油脂融點比雄性低,霜降細密卻沒有過重的油份,所以肉質細嫩,達到入口即融的順滑口感,我好怕食肥膏過重嘅和牛,覺得成口油,就算任食都唔食得多,但係呢一款油花重得來入口唔會好似咬肥肉咁,油膩感低,係食到牛香,我食到6塊🙈至於宮崎和牛霜降油花分布一樣咁靚仔🥹比起京都姬和牛肥膏感多啲,但同樣都係油膩感非常低,就算唔係食最貴呢個Level,我覺得宮崎和牛已經好夠!到另一期待就係松葉蟹🥰自助餐嘅蟹腳食得多,但係都係外

梅 / 竹 / 松 火鍋放題 $448/$592/$745

京都姬和牛🐂+宮崎和牛+松葉蟹🦀+日本豚肉🐖+日本雞肉🍗
刺身  前菜

宮崎和牛

松葉蟹
到另一期待就係松葉蟹🥰自助餐嘅蟹腳食得多,但係都係外國貨,真係好少有放題/火鍋嘅松葉蟹任食🫣 鮮甜,蟹肉都唔會太黐殼。

日本產豚
日本產雞
野菜拼盤
烏冬
另外仲日本豚肉及日本雞肉、野菜拼盤、日本米飯及烏冬都係任食!

甜品

包雪糕一球配綠茶~

雞肉大葉串燒伴梅子醬(2串) $49 及 燒鱈魚片 $34
燒鱈魚片同雞肉大葉串燒伴梅子醬

10點後除咗火鍋7折,10款指定菜式以及5款酒精飲品一律半價😳 最平$20就有,我地都叫咗燒鱈魚片同雞肉大葉串燒伴梅子醬,2款都好抵食,雞肉大葉串燒好juicy🩷

而惠顧任何日式放題更可以優惠價$48無限暢飲指家罐裝飲品,包括Sapporo啤酒、Asahi啤酒、GODO Whiskey Highball等等,唔加就可以好似我咁半價叫指定酒精飲品🍸
宮崎和牛
日本產雞
燒鱈魚片同雞肉大葉串燒伴梅子醬
平時最鍾意就係打邊爐❤️ 今次嚟到位於尖沙咀嘅居酒屋120分鐘任食日式火鍋,最吸引係可以任食鹿兒島和牛🐮及松葉蟹🦀 店內設有榻榻米手、吧枱及卡座,食材質素高且份量十足😍✨ 「松」頂級鹿兒島和牛 · 松葉蟹日式火鍋放題($728/人 - 星期日至四10pm前享有85折優惠,每日10pm後更有8折優惠‼️)❀ 湯底 🥘分別係日本醬油及豬骨湯湯底,醬油味鹹鮮又濃郁,豬骨湯鮮甜濃香~❀ 刺身拼盤 🐟當日有三款刺身:帆立貝、三文魚及鯛魚✨ 每款都厚切肥美,好新鮮呢👍🏻❀ 鹿兒島和牛|宮崎和牛|松葉蟹|日本豚肉雞肉 🥢 每款都係無限任食,超級吸引😍 當中最推介鹿兒島和牛及松葉蟹❤️ 和牛色澤粉嫩,油脂分佈均勻,入口柔嫩,脂香四溢,輕輕碌下就食得😝 松葉蟹味道鮮甜飽滿,配搭蟹醋食更提鮮,啖啖肉超正🥰❀ 時令野菜拼盤 🥬有齊皇帝菜、娃娃菜、金菇、冬菇、豆腐、京蔥及冬粉,食材新鮮仲好索湯,吸收晒湯汁精華😝❀ 日本米粥|烏冬 🥢❀ 雪糕 🍨💥 每晚10點後更有深宵割引,多款指定小食及酒精飲品享有半價優惠❀ 自家製雞肉棒 (汁燒) 🐥雞肉棒入口軟腍又帶爽脆口感,蘸上蛋漿食更惹味☺️❀ 炸沖繩魷魚鬚 🦑炸到外脆內軟,

✨ 「松」頂級鹿兒島和牛 · 松葉蟹日式火鍋放題

❀ 湯底 🥘

刺身拼盤 🐟

❀ 鹿兒島和牛|宮崎和牛|松葉蟹|日本豚肉雞肉 🥢

❀ 時令野菜拼盤 🥬

❀ 日本米粥|烏冬 🥢

❀ 雪糕 🍨

❀ 自家製雞肉棒 (汁燒) 🐥
雞肉棒入口軟腍又帶爽脆口感,蘸上蛋漿食更惹味☺️

❀ 炸沖繩魷魚鬚 🦑
炸到外脆內軟,爽滑彈牙好香口😘

❀ 瑞穗 梅美人 🥃

Dinner
宴 一間開業2️⃣0️⃣年,以沖繩為主題嘅居酒屋,最近推出咗一個放題,其中「松 」更加可以任食頂級鹿兒島和牛🐃同埋松葉蟹🦀,大癲!仲癲嘅係而家火鍋放題每日10點後8折, 而星期日至四10點前85折。店內裝潢以日式木系風格為主,簡約乾淨空間感足,除設有一股卡位外,仲有吧檯、榻榻米及VIP room,適合客人各種需要🥰。「松 」 $728火鍋湯底鴛鴦湯一邊係豬骨湯🐖而另一邊係日本醬油🏺。豬骨湯底味道濃厚鮮香;日本醬油醬味香濃,味道鹹鮮又無油😋。頂級鹿兒島和牛和牛🐃肉質柔嫩、油膩豐腴,霜降均勻,口感豐富,並且帶有濃郁風味,而且色澤粉紅明亮,非常之靚😍。輕輕灼一灼,口感軟嫩,入口即溶,油脂香味四溢,牛肉香味滲出,每食一啖都係滿滿的幸福感😋。松葉蟹松葉蟹🦀十分新鮮,蟹肉絲絲分明帶光澤,肉質緊緻而細嫩,肉味香甜,鮮味無比😋,可以無限享受,感覺好爽😍。其他肉品質素同樣出色特上宮崎和牛🐃油花豐富,肉味較濃厚,口感軟腍多汁;日本豚肉🐖質感爽滑彈牙,肉味香濃,油脂邊位油香溢出,味道更覺鮮香;日本雞肉🐓味道鮮香,口感勁嫩滑又juicy😋。任食時令野菜拼盤、飯或烏冬野菜🥬有春菊、金菇菇、鮮菇及豆腐,吸咗帶有肉汁嘅湯底

「松 」 $728
火鍋湯底

頂級鹿兒島和牛

其他肉品質素同樣出色

任食時令野菜拼盤、飯或烏冬
野菜🥬有春菊、金菇菇、鮮菇及豆腐,吸咗帶有肉汁嘅湯底,特別好味😋。

每位仲有一份3️⃣點刺身🐟和 1️⃣杯雪糕。

另外餐廳每晚10點後仲有深宵割引,🔟款指定菜式以及5️⃣款酒精飲品一律半價。

🌟厚炸沖繩島豆腐
外層酥脆,內裡Q彈,豆味濃郁。

🌟炸沖繩魷魚鬚
魷魚鬚🦑好粗身,好新鮮,炸完之後完全沒有死實乾硬的情況👍,完全做到外脆內軟。

2024-12-14
2024-11-05 6230 views
發掘尖沙咀好去處,除咗行商場之外,梗係唔少得發掘吓有咩好嘢食,尖沙咀一到夜晚就爆曬人,要揀餐廳嘅話梗係要試吓啲有噱頭嘅餐廳啦。呢間以日式風格做主打嘅餐廳,啱晒我哋一邊食,一邊relax,一邊傾偈吹水面頭落咗啲黑胡椒同埋南蠻味增嘅厚燒牛舌南蠻,厚度有成2cm咁滯,牛扒都冇咁厚,食落又唔會韌到有筋,加埋啲檸檬汁一齊食,酸酸鹹鹹咁,都幾好食。沖繩腐乳聽落好新奇有趣,梗係要試吓!其實食落去個味道同芝士蛋糕有啲似,腐乳用喺甜品度竟然意外地咁夾!豬肉柚子胡椒燒,炒豬肉麵筋同埋燒豬手整得幾出色,豬肉片切得薄薄哋好香口,炒得好香,食落去好惹味,肥瘦均勻,真係會食唔停口。雞肉棒係用新鮮嘅食材自己整嘅,外皮燒得好脆口,入面唔會太多軟骨,所以更加鬆軟綿滑,點埋啲蛋黃醬之後口感仲滑,係我嚟食日料必點嘅item👍苦瓜炒豬肉:苦瓜、豬肉、雞蛋等等一齊炒,講真要食之前都係會有一絲猶豫嘅,但下一秒就覺得猶豫係多餘嘅。同平時食開嘅苦瓜唔同,呢碟苦瓜處理得好好,回甘鮮甜,瓜肉爽脆,真係一啖接一啖食唔停。食完飯嚟個菠蘿雪葩,特別清新。成個新鮮菠蘿起肉打成雪葩,再擺喺菠蘿入面拎上嚟,菠蘿香味特別濃郁,冰感幼細,而且唔會太甜。
,要揀餐廳嘅話梗係要試吓啲有噱頭嘅餐廳啦。

沖繩腐乳聽落好新奇有趣,梗係要試吓!

2025-04-10 127 views
開胃菜必點!冰葉食落幼嫩無渣,慢慢品嚐仲可以嚐到淡淡嘅鹹味,口感仲好清爽~配少少蛋黃醬都別有一番風味😍「炸沖繩魷魚鬚」薄薄嘅麵衣炸到金黃酥脆,外脆內軟嘅非常好吃😋 最鍾意就係即使炸得好酥脆,但係一點都唔油膩~擠幾滴檸檬汁味道更加清新😌「自家製雞肉棒」每次嚟必點呢個雞肉棒!!雞肉鮮嫩多汁,一點都唔鞋,而且好入味🤤鹹中帶甜嘅味道真係好好味~配埋生蛋黃液口感更加滑順👍🏼「酒盜芝士」送酒一流嘅酒盜芝士,食落鹹香四溢而且仲帶住啲鮮味,配住清酒一齊入口簡直太幸福!「水雲醋物」沖繩特產之一,海帶經過醋醃製後味道鹹香十足,食落滑溜溜嘅特別開胃😘「自家製花生豆腐」飯後來個甜品結束呢餐~睇落軟糯嘅外表但係食落又有啲似麻糬咁有彈性嘅口感🤩 花生味唔算濃郁但係好清新,好味~

「炸沖繩魷魚鬚」

「自家製雞肉棒」

「酒盜芝士」

「水雲醋物」

「自家製花生豆腐」

2025-04-08 137 views
開業超過20年的沖繩居酒屋 えん宴・尖沙咀,全新登場的 和牛松葉蟹日式火鍋放題,將日本頂級食材匯聚一鍋,帶來前所未有的多重滿足。放題精選兩款頂級日本和牛:京都姬牛 及 宮崎牛。京都姬牛 為頂級日本和牛品種之一,油花分佈細緻均勻,入口即化,甘甜濃郁,是京都人引以為傲的極品珍饈;宮崎牛則擁有更突出的牛肉風味,質感柔嫩,與姬牛形成一剛一柔的味覺對比。另可無限品嚐 松葉蟹,蟹肉鮮甜,無論直接品嚐或放入火鍋烹煮都非常適合。結尾以白飯與雞蛋煮成雜炊,將火鍋精華昇華成圓滿的收結。作為營業到凌晨3時的居酒屋,每晚10時後更提供深宵割引,指定10款菜式與5款酒精飲品半價供應。雞肉大葉串燒伴梅子醬 烤得恰到好處,酸香開胃;炸沖繩魷魚鬚 外脆內嫩,下酒一流。🈹 火鍋放題 週日至四75折,週五六9折,每晚10時後7折🍺 火鍋放題加$48 無限暢飲 Sapporo, Asahi, GODO HighballEn Tsim Sha Tsui unveils its Japanese Wagyu & Snow Crab hotpot buffet, featuring premium ingredients in
雜炊
雞肉大葉串燒伴梅子醬
🈹 火鍋放題 週日至四75折,週五六9折,每晚10時後7折
炸沖繩魷魚鬚
En Tsim Sha Tsui unveils its Japanese Wagyu & Snow Crab hotpot buffet, featuring premium ingredients in one satisfying pot. Enjoy all-you-can-eat luxury Kyoto Princess Wagyu, known for its fine marbling and melt-in-mouth texture, and deluxe Miyazaki Wagyu, prized for its bold beef flavor. Indulge in Snow Crab, rich in sweet, delicate fibers. End with a comforting zosui (rice porridge) made from the umami-rich broth. Open until 3 AM, the izakaya offers late-night specials after 10 PM, with 50% off selected dishes and drinks. Don’t miss the grilled chicken skewers with plum sauce and crispy Okinawan squid.
Suntory Highball
雜炊
雞肉大葉串燒伴梅子醬
炸沖繩魷魚鬚
Suntory Highball
尋日同朋友去咗尖沙咀嘅宴食晚餐,試咗佢哋嘅火鍋套餐(任食),感覺真係好滿足!首先,套餐入面嘅松葉蟹係我哋最鍾意嘅部分。蟹肉新鮮又甜,特別好食,最正嘅就係任食,可以盡情食到唔停口!而特上宮崎和牛都好唔錯,牛肉質地非常嫩,脂肪分佈均勻,咬落去幾乎冇咩阻力,味道好濃郁,搭配火鍋湯底食真係唔錯。講到湯底,有兩種選擇—醬油湯同豬骨湯。醬油湯帶有咸香嘅味道,適合鍾意濃烈口味嘅朋友;而豬骨湯則味道濃郁、帶有淡淡嘅骨香,令人飲落去好暖心。三點刺身拼盤真係唔可以唔提,刺身質地非常鮮嫩,三款魚生都好滑,唔會腥,味道啱啱好,而且切法唔厚唔薄,真係好正。時令野菜拼盤就為整頓餐加咗啲清新感,唔會覺得好重口味,真係相當平衡。 日本豚肉唔多唔少,薄切嘅豚肉肉質緊實,搭配番自家獨特嘅火鍋,滋味十足。今次嘅火鍋套餐真係唔錯,任食唔單止唔會降低食物質素,餐廳嘅環境都好舒服,服務都唔錯,食到好開心,真心推介畀大家!👍🏻P.S. 餐廳仲有每日10點後嘅宵夜8折,鐘意夜晚食嘅朋友可以留意下~

2025-04-06 126 views
唔耐之前,帶咗家人去呢間日本餐廳食好正嘅日本料理。當時大家都唔係好餓,就點咗幾道菜嚟分享,冇食佢哋嘅自助餐。呢度嘅佈置好有日本feel,感受到佢哋嘅用心。我哋點咗好多餸,有沙律、生蠔、白身魚卷同炸苦瓜片。啲菜同海鮮都好新鮮,食完感覺好清新。 沙律入面好多料,上面仲有滿滿嘅魚蛋,一粒粒喺口度爆,真係好滿足。大大隻生蠔好軟嫩多汁,魚卷仲配埋海膽,味道口感真係正!炸苦瓜片都唔錯,對我嚟講唔會太苦,啱啱好。跟住嘅豬手都好好食,配啲酸汁,味道更上一層樓。肉質好軟嫩,又有咬勁。仲有炸豬肉芋蓉餅,外脆內嫩,口感好豐富。我自己好鍾意嗰個外皮,每咬一口都好滿足。再嚟就係鐵板帶子,擺盤好精美,味道都唔錯,我哋都好鍾意。我哋仲點咗啲飲品,有梅美人梅酒同kura泡盛。梅酒口感好柔和又甜美,帶有一絲酸爽。泡盛就比較濃烈,口感複雜又濃郁,都好唔錯。
呢度嘅佈置好有日本feel,感受到佢哋嘅用心。

2025-04-06 122 views
呢間居酒屋都係一間良心小店~前排約左老best收工食Dinner,約咗呢間飲下酒吹下水釋放壓力! 黎之前最好訂枱,座位都幾full~松葉蟹籽牛油果沙律賣相精緻,本身喜歡吃牛油果,沙律再加上松葉蟹+蟹籽令味道好fresh芋蓉餅如果鍾意食芋頭推介點呢個~薄薄酥脆既餅皮包著豬肉碎&綿滑既芋蓉,樸實材料,簡單好味!芋蓉綿密微甜,中間加咗唔少有咬口既豬肉,鬆脆既炸衣,不會好膩,芋頭控不容錯過沖繩風煙燻豬手伴酸汁係ig見過好多人打卡所以我地都叫左黎試下,煙燻嘅豬手伴著酸汁。邪惡組合搭配起來幾夾bor而且份量都幾多適合同frd子share鐵板帶子厚身嫩口,連殼上墊住,好多汁,啖啖肉juicy有咬口

松葉蟹籽牛油果沙律

芋蓉餅

沖繩風煙燻豬手伴酸汁

鐵板帶子
厚身嫩口,連殼上墊住,好多汁,啖啖肉juicy有咬口
深宵時份,總會格外肚餓。奈何深夜仍然營業的餐廳不多,今晚小編到尖沙咀一間沖繩居酒屋 @en_tst ,營業至凌晨三點,不僅食物好吃,而且愈夜愈便宜、愈夜愈精彩。店內裝修非常有氣氛,模仿沖繩居酒屋的環境,有日式座位,也有普通座位及吧檯,吧檯對著酒櫃,能看見工作人趴調酒。這裡的和牛火鍋放題絕對是夜深必點品項,因為放題每晚10點後7折,晚上10點前也有折扣(星期日至四75折 ; 星期五和六9折) 。小編和友人點了「松」的火鍋放題。⭐️松 火鍋放題 (京都姬和牛+宮崎和牛+松葉蟹+日本豚肉+日本雞肉) 成人原價$828 折後:$579(⚠️不包括串燒、酒精類飲品)湯底:火鍋湯底是豬骨湯和日本醬油湯雙拼,其中醬油清香、豬骨湯香醇,可滿足肉類和素菜鍋料的不同要求,但又不會蓋過原材料味道。前菜 : 魚生三款 🐠和牛:「京都姬牛」、宮崎和牛 🐄🐮這裏的放題並不是主打款式多樣,而是主打高品質。這裡的和牛選用日本高級和牛——「京都姬牛」。「京都姬牛」是頂級日本和牛品種之一,深受日本人,尤其京都人所追捧,油花分佈均勻。 在火鍋中輕輕燙煮數秒,肉片瞬間變得軟腍,油香突出,且具獨特的甘甜味。第二種是宮崎和

⭐️松 火鍋放題
(京都姬和牛+宮崎和牛+松葉蟹+日本豚肉+日本雞肉)
成人原價$828 折後:$579

(⚠️不包括串燒、酒精類飲品)

前菜 : 魚生三款 🐠

和牛:「京都姬牛」、宮崎和牛 🐄🐮

第二種是宮崎和牛,宮崎和牛一樣油花平均,肉味較濃郁,小編特別喜歡它較大片,像壽喜燒的牛肉般,絕無欺場。因兩款牛肉油花都十分豐富,因此店家調配的沾醬都比較酸和清爽,特別是胡麻醬,沒有一般胡麻醬的油膩感,反是芝麻香中帶陣陣酸味,搭配和牛簡直一絕,減少油膩感,隨時可以再戰多兩輪。

松葉蟹 🦀🦀

除高級和牛,這裏的松葉蟹也是任吃的。松葉蟹可以作冷盤,也可以下鍋,相當新鮮。蟹肉纖維分明,且肉質緊實鮮甜。

日本豚、日本雞 🐷🐔

縱使不是主打,但品質也不俗,日本豚富油香但不會有豬騷(臊)味;日本雞爽口彈牙,有意外驚喜。

甜品、餐飲 : 抹茶雪糕、溫綠茶 🍵🍨

雪糕茶香濃郁,亦有奶香味,質感軟滑。溫綠茶能消滯解膩,為這餐劃上完美句號。

⭐️深宵割引 10選2 、深宵割引酒精飲品 5選2
(⚠️與放題分開計算)

深宵除了火鍋放題,亦可選擇這些精選小食和飲品。晩上10:00後至凌晨3點半指定10款料理以及5款飲品一律半價,當中有不少沖繩特色食品,料理折後價錢低至$20起,飲品只需$27起。小編試了雞肉大葉串燒伴梅子醬(2串),皮脆肉嫩、雞肉大大塊又多汁,配上大葉味道更豐富。

飲品有三得利頂級生啤酒/ 三得利角瓶威士忌梳打/ 黑霧島・芋焼酎/くら(古酒25度)/瑞穂梅美人 選擇,小編試了生嘩和High Ball,配搭串燒,和朋友把酒言歡,滿滿日本風情。

味道:8.3/10
抵食:8.1/10(深宵折後價)
服務:7.9/10
環境:8/10

宴 尖沙咀 (尖沙咀)
尖沙咀金馬倫道38-40號金龍中心1樓

上個週末去咗尖沙咀宴食火鍋,晚餐時段,叫咗佢哋嘅任食火鍋套餐,食材選擇多,質素都唔錯開頭松葉蟹任食 !蟹肉鮮甜,一啖接一啖,仲可以任食,好滿足~特上宮崎和牛油花分佈靚,煮耐啲有啲嫩中帶香,配埋湯底更加好味😋湯底可以揀醬油湯同豬骨湯,醬油湯鹹香夠味,但又唔會搶走食材本身嘅味。豬骨湯就比較濃郁,啱晒鍾意濃味嘅人。三點刺身拼盤有3款刺身,刺身夠新鮮,入口即化,淡淡嘅鮮味~時令野菜拼盤有唔少蔬菜,咁樣食落去都唔會太單調。火鍋配料仲有日本雞肉同日本豚肉,雞肉爽滑,豚肉肥瘦均勻,每啖都幾有嚼勁,浸喺醬油湯度特別香口。整體嚟講,呢間餐廳任食套餐真係抵食,湯底選擇多,啱晒想試多款口味嘅人,特別推介俾鍾意海鮮同和牛嘅朋友~

,煮耐啲有啲嫩中帶香,配埋湯底更加好味😋

,啱晒鍾意濃味嘅人。
三點刺身拼盤有3款刺身刺身夠新鮮,入口即化,淡淡嘅鮮味~時令野菜拼盤有唔少蔬菜
,咁樣食落去都唔會太單調。
特別香口。
海鮮同和牛嘅朋友~
2025-04-01
  • 松葉蟹
🎋松|頂級京都姬牛、松葉蟹|75折後💰$621(原價$826)和牛同放題就食得多,和牛放題真係第一次(小女子見識少😂🙏🏻),呢間宴·尖沙咀主打任食和牛松葉蟹日式火鍋放題,而家限時優惠逢星期日至四75折,任食120分鐘,今次揀咗最頂級「松」套餐,雖然連加一人均$700,但任食2款高質🥩和牛、🦀松葉蟹、🍖日本豚肉、🍗雞肉、野菜拼盤,另外仲包甜品、日本米粥、烏冬、三點刺身拼盤,自問同🐻生唔算好「刷」得,但已經食到回本,鍾意食牛/蟹嘅真係超級值回票價🔶前菜篇🍣三點刺身拼盤:主打一個鮮甜,擺盤極精緻,未食睇見都心情level up🆙🔶放題篇🐂京都姬牛:肉質超嫩滑,牛味濃郁,脂肪分佈平均,但唔會好膩🤤基本上食10塊8塊應該冇​​乜問題,超級推薦~👍🏻👍🏻👍🏻🥩宮崎牛:肉質都好嫩滑,比京都牛厚身些少,牛味比京都牛略淡,勝在入口即化~🙌🍖日本豚肉、雞肉:兩款都唔錯,尤其薄切豚肉點煮都淋,肉味濃郁🙌🦀松葉蟹:一樣農高質,肉質緊緻,就咁食的話味道略淡,但配埋醋一齊食就會勁鮮甜,必須大讚蟹鉗特別好食!咁大隻肉蟹自己去街市買一隻起碼都成舊水,所以呢個放題真係超爆抵食🥹🔶小食篇🧀酒盜芝士:下酒菜,個醬汁偏濃味,

🔶前菜篇

🔶放題

🔶小食篇

🧀酒盜芝士:下酒菜,個醬汁偏濃味,配埋青瓜食會清爽啲

🍗雞肉大葉串燒伴梅子醬:應該用咗雞髀肉位置,燒得剛好,皮脆肉嫩兼juciy~

🔶甜品篇:因為個🍨柚子雪糕太出色,要特登幫佢開一篇,有得揀抹茶/柚子(由於同🐻生太飽嘅關係,淨係嗌1杯雪糕share)食落去係恰到好處嘅牛奶同cream味,同時夾著一絲絲柚子嘅清爽,唔會甜到起啖,係柔和嘅清甜+柚子清爽+極微嘅酸味,反正就係超級好食,食落覺得佢地應該係自己整,如果有得買會買一大盒擺屋企🤣
2025-03-29 212 views
我同我姐妹有陣冇食日本餐啦,我哋都好鍾意食日本餐。尋晚我哋就揀咗呢間日本餐廳食晚飯。呢度嘅裝修好有日本風,好靚。呢度有得單點同自助。我哋胃口唔大,當日就決定食單點。我哋點咗唔少餸,有雞肉串,上面仲有梅子醬。雞肉好嫩,煮得啱啱好,味道好正,越食越上癮。跟住叫咗炸豆腐,炸得好均勻,金黃色。外脆內嫩,非常唔錯。我哋仲點咗份甜品,睇落幾特別。入面有涼粉,仲加咗啲醋,食落幾特別。佢哋嘅魚卷配海膽都好唔錯,材料好新鮮。口感軟軟嫩嫩,食落好清爽。呢度嘅酒好特別,我點咗kura泡盛,呢種係日本傳統蒸餾酒,酒好烈,香氣好濃。我姐妹仲點咗支裝啤酒,啤酒味道比較清爽,啱哂配我哋點嘅餸。食物都好唔錯,我哋食得好開心。

跟住叫咗炸豆腐,炸得好均勻,金黃色。外脆內嫩,非常唔錯。

食物都好唔錯,我哋食得好開心。

行過諗住上嚟試菜 整體用餐體驗非常差 等左好耐以為職員會幫我盡快處理 食個刺身都要等成個半鐘都未有、熟食先黎剌身都未到 、唔會再有下次 問佢個刺身就話其他啲客仲未上 、唔去到埋單嗰一刻都未上到啲嘢。