2024-09-08
以前食火鍋經愛選任食的,但現在反而喜歡吃得精,食材夠靚夠新鮮最重要,而「唐坊火鍋私房菜」就好岩我心水啦。叫得私房菜當然係夠私密,座落商廈高層,環境相對寧靜,更可居高臨下望住鬧市嘆火鍋,好適合同朋友聚會慢慢烚慢慢傾。單是火鍋湯底這裡就有18款,都好有特色。我們點了蟲草花茶樹菇鍋🥘,一端上枱已傳來濃郁菇菌鮮香🍄🟫,先呷一口,香濃鮮甜,非常足料,滋喉甘甜,未吃已忍不住飲多幾口。火鍋配料選擇都很多,先點了一碟特級手切肥牛🥩, 份量夠2-3人食,每片牛整齊排列,能清晰看到雪花均勻,厚薄一致,焯熟入口肉質嫩滑,肉味甘香,很高質😋。卜卜蜆$78份量都唔少,煮熟後蜆肉都唔細隻,真的有脆口感,味道好鮮甜,難怪有這名堂。另外有多款手打餃子選擇🥟,點了雙併的白菜餃+韮菜餃,餃子飽滿足料,鮮甜有口感,吸收了湯底更好味。其他還有潮州白魚蛋、紙豆腐、田園雜菜等配料,好豐富。除了火鍋配料仲有多款前菜小食,炸鯪魚球唔係太多地方有,這裡做的味道很家常,沒有過度煎炸,保留煙韌彈牙口感,魚味香濃突出。最後送上冰凍椰汁糖水,清甜解滯,吃完剛好滿足😊
其他還有潮州白魚蛋、紙豆腐、田園雜菜等配料,好豐富。
最後送上冰凍椰汁糖水,清甜解滯,吃完剛好滿足😊