2024-07-12 766 views
天氣愈黎愈熱, 無阻同三正知己圍埋打邊爐, 今晚去咗銅鑼灣呢間樓上火鍋店「漁火」齊齊烚下烚下。餐廳面積不大, 雖沒有華麗裝修, 但大部份卡位, 坐得舒服。呢度嘅湯底均由餐廳自家製, 我地揀咗個雙併湯底: HK$168漁火招牌麻辣鍋: 放了大量麻辣湯料, 其中有彈滑鴨血, 湯底辣中帶少少麻, 惹味開胃。胡椒白果豬肚煲: 胡椒好出, 微辣惹味, 有唔少豬肚, 幾有咬口。【自家竹蔗茅根】HK$58餐廳自家製, 味道清甜解膩, 配搭火鍋清熱一流!【椒鹽海中蝦】HK$128蝦肥美幾大隻, 爽口彈牙, 配上大量炸蒜, 夾埋一齊食, 提升鮮味, 更為香口。【漁火特選牛盛薈】HK$468擺盤同質素都能滿足我呢個牛魔王! 一共五款牛, 款款嫩紅新鮮。牛舌芯: 薄切焯幾秒就食得, 口感爽彈。牛柳粒: 切成一口一粒, 淥至六成熟,肉質彈牙唔韌, keep到肉汁, 牛味濃。Prime牛肉: 油花豐富, 分佈平均, 肉嫩、牛味濃。 牛頸脊: 切得帶少少厚度, 滿足口感, 肉味偏重。牛邊位: 雖然牛脂較少, 但薄切, 避免了肉質口感過韌。【脆鯇片】HK$68脆鯇片起雙飛兼已被去骨, 食到魚鮮味, 魚片位仲好爽脆,

【自家竹蔗茅根】HK$58
餐廳自家製, 味道清甜解膩, 配搭火鍋清熱一流!
自家竹蔗茅根

【椒鹽海中蝦】HK$128
椒鹽海中蝦

【漁火特選牛盛薈】HK$468
牛舌芯: 薄切焯幾秒就食得, 口感爽彈。
Prime牛肉: 油花豐富, 分佈平均, 肉嫩、牛味濃。
牛頸脊: 切得帶少少厚度, 滿足口感, 肉味偏重。
牛邊位: 雖然牛脂較少, 但薄切, 避免了肉質口感過韌。
漁火特選牛盛薈

【脆鯇片】HK$68
脆鯇片起雙飛兼已被去骨, 食到魚鮮味, 魚片位仲好爽脆, 大愛!!
脆鯇片

【特色四色丸】HK$128
分別係墨魚丸、牛肉丸同埋鹹蛋豬肉丸, 口感偏林, 唯獨蝦丸最有驚喜, 帶有真鮮甜爽口蝦粒, 正!
特色四色丸
2024-07-11
$500 (Dinner)
自家竹蔗茅根
椒鹽海中蝦